Landschap je mee?
Ons landschap versterken en koesteren… Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei nodigt je graag uit om je mee in te zetten voor een groenere en gezondere regio.
Samen met de provincie, gemeenten, verenigingen en tal van inwoners en vrijwilligers werkt ons team aan een kwaliteitsvol landschap in het Pajottenland en de Zennevallei, geïnspireerd door het verleden en klaar voor de toekomst.
Het landschap is een land-schat om elke dag samen van te genieten
Brieuc Delvaulx, Katelijne Aelen, Jeanne Bruyninckx, Jonas Bergmans, Elyn Remy, Ben Nechelput, Sarah Hublou, Alwin Loeckx, Wietse Frickel (Bosgroep Vlaams-Brabant), Peggy Durand, Kim Ceusters, Mieke Vercruijsse en buiten beeld Katrien Quisthoudt en Anneleen Vanderputten
Heb jij alle schatten in jouw landschap al ontdekt? Samen met de andere regionale landschappen hebben we een jaar lang acties rond landschapsbeheer in de kijker gezet. Van tips om groene vingers bij af te likken tot activiteiten waarvoor je met plezier in je vrije tijd snoeit! #landschatten
Januari
Deze nieuwe realisatie van Plan Steenuil biedt zowel extra natuurbeleving aan de buurtbewoners, als een perfecte uitvalsbasis voor bezoekers om het Liederkerke- en Hertigembos te ontdekken. #plansteenuil
Januari
Tijdens Gedichtendag trok RINGtv met onze landschapsdichter Anne Vandergoten naar een paar mooie plekjes in het Pajottenland en de Zennevallei om te luisteren naar haar werk.
Februari
Tijdens het plantseizoen zijn we in de hele regio zijn aan de slag om het Pajottenland en de Zennevallei groener, mooier en gezonder te maken. In totaal hebben we in 2023 zowat 47?000 planten in de grond gekregen: hagen, boomgaarden, solitaire bomen, struiken en plantsoenen.
Landbouwers, eigenaars van grote tuinen, gemeenten en verenigingen... Iedereen kan bij ons terecht voor advies, begeleiding en subsidies (onder voorwaarden) in verband met aanplantingen. #landschapsbouwers
Februari
Plan Boommarter is onze samenwerking met stad Halle, Vlaanderen (ANB), Natuurpunt en Natuurgidsen Zuidwest-Brabant voor meer natuur en natuurverbinding.
Een van de hoogtepunten was de plantactie ter hoogte van de Perregatstraat in Lembeek waar me met 500 enthousiastelingen in 5 uur 5600 boompjes aangeplant hebben.
Februari
Rara... Ze beschermen tegen de wind, remmen erosie af van de grond, regelen vochtigheid in de grond, creëren een microklimaat, verhogen de biodiversiteit, slaan koolstof op, bieden een schuilplaats voor vogels en insecten die stuifmeel verspreiden...
Leg hagen, heggen en houtkanten aan en je combineert al deze voordelen! Onder andere in Bever hebben we mooie aanplantingen gedaan bij biofruit- en groentebedrijf La Bergerie en op een talud bij een landbouwer langs Torrezeel.
Maart
Met de lezingen van de Pajotse Klimaatsofa gaan we in samenwerking met Avansa en Klimaatpunt op zoek hoe we als individu en maatschappij duurzamer en ecologischer kunnen gaan leven. De eerste reeks eindigde met de weerlegging van dooddoeners over het klimaat door Tine Hens. Het publiek in mocht enkele stellingen uitkiezen en daar ging Hens dieper op in.
Maart
We lanceerden een oproep naar vrijwilligers om ons een handje bij te staan tijdens activiteiten, om bewegwijzering te controleren en andere klusjes. Met positief resultaat! Je kan onze nieuwe vrijwilligers onder andere ontmoeten aan onze infostand tijdens evenementen.
Maart
De eerste terreinactie van de samenwerking Biodivers Beersel is een feit: herstel van een graft aan de Sanatoriumstraat in Alsemberg.
Maart
Na een jaartje pauze gaat project Opgewekt Pajottenland weer van start. Doelstelling blijft om het Pajottenland op weg te zetten naar meer productie van hernieuwbare energie en tegelijkertijd te zorgen voor groenere dorpen en een mooier landschap.
Alle acties gebeuren in samenwerking met de provincie, gemeenten, Klimaatpunt en een energieke groep inwoners.
April
Met 72 hectare nieuw toegankelijk groen erbij en een duidelijke visie voor de bedrijvenzones, mag het project Zennevallei na 6 jaar een succes genoemd worden.
Provincie Vlaams-Brabant, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel, Halle en de Vlaamse overheid blijven dan ook graag verder samenwerken en Linkebeek sluit mee aan bij het project.
April
2935 leerlingen uit 111 klassen vonden in 2023 hun weg naar onze educatieve werking in plattelandscentrum Paddenbroek. Met veel dank aan de vrijwilligers die instaan voor de educatieve pakketten!
Maar ook buiten de schooluren is iedereen hier welkom. Er is een café, speeltuin en er zijn bewegwijzerde wandelingen. Tijdens een Feest op Paddenbroek kan je op zondag meedoen met workshops en gegidste wandelingen.
April
De VolleGaas fietsroute verbindt Galmaarden, Gooik, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw met Brussel. Het Regionaal Landschap maakt werk van de inrichting van een aantal rustplekjes onderweg in overleg met buurtbewoners en fietsers.
Mei
Op initiatief van de VMM hebben we samen met de gemeente mee werk gemaakt van het herstel van de spaarvijver en omgeving bij de Neeralfenemolen in Ternat. Slibruiming en oeverherstel bevorderen lokale fauna en flora en verbeteren de waterkwaliteit. De vijver staat opnieuw in verbinding met de Steenvoordebeek, waardoor deze extra water buffert bij hevige regen. Ontdek het gebied met de nieuwe audiowandeling. #bluedeal
Mei
Op deze foto zie je hoe het Ecoduct er zal uitzien bij afwerking. In 2023 werden al heel wat voorbereidende werken gedaan van dit grote project. #planboommarter
Mei
De oude ijskelder van Domein Levenslust in Lennik werd hersteld met openingen en nestkasten voor vleermuizen. IJskelders zijn ideaal als winterverblijfplaats van vleermuizen omdat ze vochtig zijn en een redelijk constante temperatuur houden. #360gradenerfgoed
Juni
In Lennik, Roosdaal, Gooik en Herne maken we werk van het herstel van oude bronnen of het inrichten van rustplekjes bij water. We doen dit telkens met participatie van geïnteresseerden via wandelingen of workshops. Eerste actie werd het herstel van Coudenborre aan Zwartenbroek, waar we nadien ook het landschap nog gaan opwaarderen.
Juni
Samen met de gemeente Affligem werken we gestaag aan meer natuur en groenere inrichtingen in de Koudenbergbeekvallei. Ook de leerlingen van Sint-Vincentius en ’t Lessenaartje helpen mee door aan educatief te natuurbeheer doen. Enthousiast gingen ze aan de slag om het maaisel te verzamelen op hooimijten en de biodiversiteit een boost te geven.
Juni
Wat een verborgen parel! Het Theresiabos in Buizingen heeft heel wat te bieden! Een pracht van een zenneterras, een avontuurlijk speelbos en voormalige fabrieksresten met verrassende streetart. Dankzij de nabijheid van de Zenne en het bos is dit de ideale plek om op warme zomerdagen verkoeling op zoeken. #projectzennevallei
Juni
In Beersel en Sint-Genesius-Rode leven de laatste populaties vliegende herten in onze regio. Deze grote kevers hebben baat bij dood hout in holle wegen, op die manier proberen we hen te ondersteunen.
Jaarlijks hoogtepunt zijn de vliegende herten die uitvliegen en dan organiseren we telkens avondwandelingen voor geïnteresseerden.
Juni
Vrijwilliger Raf ging van deur tot deur in het leefgebied van het vliegend hert en maakte 14 Beerselse tuineigenaars warm voor een of meerdere broedhopen.
Juni
Jaarlijkse ontmoetingsdag van de medewerkers van de 18 regionale landschappen, deze keer in Meise.
Juli
Samen met Natuurpunt Studie zorgen we voor het aanplanten van houtkanten voor de eikelmuis. Houtkanten kunnen dienen als verbindingswegen tussen geschikte leefgebieden.
Augustus
Exposities, theater, muziek, een kunstparcours in het landschap en… opnieuw kanovaren op de Zenne. Allemaal mogelijk dankzij het 1ste GIST festival in de Zennevallei.
Augustus
De intussen klassieke afsluiter van de zomervakantie. Op de laatste woensdag van augustus is iedereen welkom in het Warandepark van Essenbeek voor tal van activiteiten en een picknick.
September
Als actie van Plan Steenuil hebben we een nieuwe natuurbegraafplaats ingericht in Sint-Katherina-Lombeek. Dat is een begraafplaats tussen de bomen, waar mensen ervoor kunnen kiezen om begraven te worden in een biologisch afbreekbare urne of om uitgestrooid te worden in de natuur.
September
Met een hoopvol kompas voor de toekomst trapte Low Impact Man Steven Vromman een nieuwe reeks Klimaatsofa op gang in Ternat. 'Als we inzetten op voorkomen en verbinden is er veel mogelijk.'
September
Met project Puur Pajottenland starten we een bakovenwerking op in plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik. Doel: groep van bakkers opleiden om regelmatig te bakken in Paddenbroek en andere oude bakovens in het Pajottenland.
September
Hoe kan je veilig en efficiënt hoogstamfruit plukken en bewaren? De deelnemers aan onze plukcursus weten er nu alles van! Wil je zelf fruit plukken of heb je een grote boomgaard waarbij je een handje hulp kan gebruiken? Ga even kijken op www.goedgeplukt.be
Oktober
Halle is een nieuwe streetart rijker. Plan Boommarter toverde de grijze muren van de ecotunnel aan de Pijpaenshoek om tot een mooi kunstwerk.
Oktober
Op 20 oktober, de Internationale Dag van het Landschap, stelden de regionale landschappen met hun partners de landschapsdeal voor. Die heeft als doel om meer samen te werken en financiering te voorzien voor het beheer van ons landschap.
Oktober
Suggestie: Inspireren om duurzaam aan de slag te gaan met energie. Sympathisanten van Opgewekt Pajottenland trokken op inspiratiebezoek naar Lier en Mechelen. Ze bezochten een zonnepark op een voormalige stortplaats en de eerste energiegemeenschap van ons land.
Oktober
Wat zijn voedselbossen en op welke uitdagingen bieden ze een antwoord? Het verhaal van voedselbospionier Bert Dhondt wist veel mensen te inspireren. Ook de komende jaren gaan we inzetten op dit thema en mensen uit de regio samenbrengen en ondersteunen.
November
Veel samenwerking en plannen voor versterking van natuur, erfgoed, toerisme, landbouw… Focus ligt op de verbinding van Hallerbos - Zoniënwoud - Meerdaalwoud. Ook vanuit Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei werken we hier graag aan mee in Halle, Beersel en Linkebeek. #planboommarter #biodiversbeersel #samenwerking
November
We zijn in de hele regio aan de slag voor herstel van 5 poelen en aanleg van 12 nieuwe poelen. ? Bever, Herne, Galmaarden, Gooik, Pepingen, Ternat… Het landschap, de salamanders en andere dieren genieten van parels in het landschap.
November
Met kleine en grote acties maken we in de hele regio mee werk van meer ruimte voor natuur en water. #bluedeal #projectzennevallei
November
Prachtige resultaten: onze 57 actieve knotters hebben dit seizoen maar liefst 402 knotbomen geknot. Ook dit jaar hebben we weer nieuwe vrijwilligers een vorming gegeven om dat veilig te kunnen doen.
De vrijwilligers komen jouw knotbomen gratis onderhouden in ruil voor het brandhout en je kan ook zelf vrijwilliger worden.
December
De eerste streekdag Pajottenland & Zennevallei was een samenwerking van Regionaal Landschap Pajot & Zenne met Klimaatpunt, Pajottenland+ en Zender. Met dank aan alle deelnemers, vrijwilligers en collega's voor de positieve aanpak en fijne contacten.
December
Voor onze jaarlijkse samenaankoopactie kregen we 229 bestellingen binnen, goed voor 5 235 stuks plantgoed voor hagen, heggen en houtkanten, 322 hoogstamfruitbomen, 210 hoogstamloofbomen, 48 knotbomen en 160 klimplanten. Ook bestellen? Vanaf 1 september via www.behaagjetuin.be
December
Heggen leggen of haagvlechten is een echte kunst. De techniek is verweven met de geschiedenis van ons landschap. Onze cursisten gingen met het kapmes aan de slag bij een landbouwer in de buurt van plattelandscentrum Paddenbroek.
December
In natuurgebied Den Bocht bij het Holleken wordt ijverig gewerkt aan een nieuw luxueus ‘appartementsblok’ voor vroedmeesterpadden bij de poelen.
December
Deze snoeicursus blijft een klassieker uit ons aanbod. Ook dit jaar hebben we weer heel wat mensen op weg gezet voor een goed onderhoud van hun hoogstamboomgaard.
December
1000, 2000, 3000, 4000... Onze bomenteller in Sint-Pieters-Leeuw schiet omhoog tijdens de plantacties aan het Damiaanpark en Ruysbroeckveld. #projectzennevallei.
De schoppen én de bomen gingen ook de grond in in het landschapsbufferpark in Lot.