Dit was 2022

Schatten in Pajottenland & Zennevallei... Een overzicht van onze projecten en realisaties in 2022.Terug naar overzicht
Delen

Schatten in Pajottenland & Zennevallei 

 

Je landschap is een land-schat, vol heerlijke plekken en uitzichten om te ontdekken. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei zet zich al 30 jaar in voor een groenere en gezondere regio.  

Samen met de provincie, gemeenten, verenigingen en tal van inwoners en vrijwilligers werkt ons team we aan een kwaliteitsvol landschap in het Pajottenland en de Zennevallei, geïnspireerd door het verleden en klaar voor de toekomst. 

Samen met jou zorgen we voor een nog mooiere streek om van te genieten. 

©

©

Januari 2022

Goed geknot

De vrijwilligers van ons Knotteam gingen in 2022 maar liefst... 1315 uur aan de slag en hebben 310 bomen geknot. Zo kunnen knotwilgen en andere ‘knoestige knapen’ weer schitteren in ons landschap!  

©

Januari

Plantseizoen

Tijdens het plantseizoen zijn we in de hele regio zijn aan de slag om het Pajottenland en de Zennevallei groener, mooier en gezonder te maken. We werken samen met landbouwers, eigenaars van paardenweiden en tal van privé eigenaars, gemeenten en verenigingen. #landschapsbouwers 

©

Februari

Basiscursus natuur  

Veel interesse voor onze cursusreeks over poelen, landschapsecologie, akkernatuur, bermen en tuinen in Herne. Ook in 2023 voorzien we tal van vormingen in onze regio. 

©

Februari

Boerenlandschap Pajottenland en Brabantse Wouden  

Samen met tal van partners ijveren we voor de kandidaatsdossiers landschapspark Boerenlandschap Pajottenland en nationaal park Brabantse Wouden. Beslissing hierover valt in najaar 2023. 

De Vlaamse overheid gaat een aantal gebieden aanduiden waar extra zal ingezet worden op natuur (nationaal park) en op cultuurhistorisch landschap (landschapspark).

©

Februari

Wilderkasteel in Sint-Pieters-Leeuw

Nieuwe aanplant met respect voor de historiek van deze site. #groeninjebuurt #projectzennevallei

©

Maart

PenZine lente

Thema: Jong geweld - bruisend de lente in!

©

Maart

Parkbegraafplaats in Drogenbos

Een groene rustplek als verbinding tussen het parkje aan het gemeentehuis en natuurgebied Het Moeras bij FeliX Art & Eco museum. #zinderendezenne

©

Maart

Poelen, parels in het landschap 


In 2022 hebben we 17 poelen nieuw gegraven of hersteld, samen goed voor 1441 m2 grond. Aan het Holleken in Linkebeek werden er ook twee kleinere waterbakken ingegraven, speciaal voor de vroedmeesterpad die houdt van kleine sneller opwarmende waterpartijen. 

©

April

Extra speelnatuur

Aanleg speelnatuur aan Holleken in Linkebeek. 

©

April

Belevingstuin

Belevingstuin Zilverlinde in Sint-Pieters-Leeuw. #natuurmetzorg

©

Mei

Tegeltuintjes

Workshop tegeltuintjes in Liedekerke. #opgewektpajottenland #plansteenuil

©

mei

Riviercontract Bellebeek

Samen met de Vlaamse overheid, provincie en gemeenten hebben we een plan opgemaakt om vallei van de Bellebeek beter in te richten voor wateroverlast, droogte, erosie en waterkwaliteit. 

©

Mei

Zennefeest

Zennefeest in nieuw Nederhempark: Het strategisch project Zennevallei zet stevig in op meer ruimte voor natuur en water in de hele Zennevallei: Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw in Drogenbos.

Samen met de provincie, Vlaanderen en tal van andere partners zorgen we voor een groenere leefomgeving die beter klaar is tegen de uitdagingen van o.a. de klimaatverandering. 

©

Mei

Natuur begrijpen = natuur koesteren 

2800 leerlingen uit de kleuterklas en het lager onderwijs kwamen in 2022 op bezoek naar plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik om mee te doen met onze educatieve pakketten in openlucht. Met veel dank aan onze vrijwilligers die de educatie begeleiden! 

©

Juni

PenZine zomer

Thema: Er beweegt wat ... deze zomer!

©

Juni

Samen herbronnen

Stiltewandelingen en herbronnen in Lennik, Gooik en Roosdaal. 

©

Juni

Educatief natuurbeheer

Educatief natuurbeheer Koudenbergbeekvallei in Affligem.
 

©

Juni

VolleGaas door het Pajottenland 

Inwoners, recreanten en pendelaars ontdekken de VolleGaasroute, een doorfietsroute die hartje Pajottenland met Brussel verbindt. #opgewektpajottenland 

©

Juli

Nieuw natuurpark

Opening natuurpark Slagvijver in Lennik, gevolgd door een bosplantactie in het najaar.

©

Augustus

Fruit plukken en persen!

De fruitpers van De Fruitburght in Bever en de Mobiele Fruitpers draaiden overuren! Kom je er niet toe om je hoogstamfruitbomen geplukt te krijgen? Geen nood, doe beroep op de vrijwilligers van het plukteam Pajottenland & Zennevallei! Je maakt hierbij zelf afspraken in verband met de verdeling van de oogst. #smakelijkerfgoed 

©

Augustus

Zomerkamp

Zomerkamp Groeituin 5.0 bij Paddenbroek in Gooik. #stem

©

September

Nieuwe landschapsdichter

Anne Vandergoten is de nieuwe landschapsdichter van Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Ze neemt het landschapsdichterschap over van Maxime Savoldi en laat zich de komende 2 jaar inspireren door ons landschap en de acties van ons regionaal landschap

©

September

Feest 30 jaar

Feest naar aanleiding van 30 jaar Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Het landschap is nooit af. Samen werken we aan het landschap, maar we genieten ook graag samen!

We nodigden iedereen uit in onze boomgaard achter de Oude Pastorie van Gaasbeek voor een gezellige ontmoeting en een toast op het landschap en op elkaar! 

©

September

Groene speelplaats van Heilig Hart & College in Halle

Speelplaats van grijs naar groen met meer ruimte voor water! #mos #natuuropschool #ontharden

©

September

Herstel van oude ijskelder

De ijskelder bevindt zich op het domein van Levenslust in Lennik en wordt een winterverblijfplaats voor vleermuizen.

©

September

Plannen Ecoduct in Hallerbos 

Ambitieuze plannen voor natuurverbinding, daar werken we vanuit Plan Boommarter graag aan mee. Met onze acties verbinden we mensen en natuur rond het Hallerbos en werken we mee aan de uitbouw van nationaal park Brabantse Wouden naar het Zoniënwoud en Meerdaalwoud 

©

Oktober

PenZine najaar

Thema: Kunst ... met de grote K in onze streek.

©

Oktober

Familiedag

Familiedag Plan Steenuil in Hertigembos.

©

Oktober

Symposium Landschappen voor het leven 

Lancering van charter landschapsbeheer en nieuw boek over landschappen tijdens de Internationale dag van het landschap op 20 oktober. Mooie samenwerking van de 16 regionale landschappen met tal van partners. 

©

Oktober

Pajotse Klimaatsofa

Samen met Klimaatpunt en Avansa nodigden we gepassioneerde experts uit voor lezingen en gesprekken van mobiliteit over landbouw, tot water, energie en voeding.

©

November

Zenneterrassen in Halle

Voetjes in het water aan de Leide. #zinderendezenne

©

November

Filmvoorstelling

Film Kiss the ground in Herne.

©

November

Vernieuwd Albertpark in Halle

Opening van verniewd Albertpark in Halle.

©

November

Welkom, vliegend hert!

80 vliegende herten uitgezet in Beersel. Het vliegend hert is de grootste kever van Vlaanderen, maar heeft het heel moeilijk. Met Plan Vliegend Hert richten we leefgebied en broedhopen in nabij de resterende populaties in Huizingen, Alsemberg en Sint-Genesius-Rode. 
 

©

November

Klimaatslimme landbouwers 

De boerenstiel is in beweging! Ook onze Pajotse landbouwers nemen maatregelen voor klimaat, energie en water, we lieten de boeren in het Pajottenland zelf aan het woord en maakten een inspiratiegids met recepten. #opgewektpajottenland 

©

December

Aanplant van boomgaard ‘Zonnetuin’

Natuur met zorg in Eizeringen (Lennik). #erfgoed #natuurinjebuurt

©

December

Natuurbelevingszone

Aanleg natuurbelevingszone Hertigembos in Ternat. Samen met Liedekerke, Ternat, ANB en Natuurpunt zetten we ons via Plan Steenuil in voor meer natuur en bos (-verbindingen) naar Liedekerkbos-Hertigembos. Ook jij kan meedoen!  

©

December

Behaag je tuin 

195 inwoners uit onze regio hebben 5775 stuks streekeigen plantgoed gekocht met onze samenaankoop actie voor tuinen. Ook interesse? Hou onze website www.behaagjetuin.be in de gaten, want vanaf 1 september 2023 kan je nieuwe bestellingen plaatsen.