Herbronnen / Herbuurten

Een gezonde Pajot in een gezond landschapTerug naar overzicht
Delen

Met het project 'Herbronnen' bouwen we aan de gestructureerde inbedding van thema's als rust, stilte, belang van water op het platteland. 

De moderne mens heeft voor zijn psychische gezondheid en welzijn meer dan ooit behoefte aan momenten van rust en stilte. In deze tijden merken we een groeiende tendens om in de vrije tijd rustige, natuurlijke gebieden op te zoeken voor passieve en actieve recreatie.

De uitdaging om stille of luwteplekken te ontdekken en te vrijwaren, ook op het platteland, is in zekere zin des te groter en complexer.

Via dit plattelandsontwikkelingsproject willen wij de verbinding versterken tussen gezondheid en natuur, onder het motto “een gezonde Pajot in een gezond landschap”. We streven naar het bekomen van een meervoudige gezondheidswinst en zetten de publieke ruimte in als bepalend voor gezondheid en gezond gedrag.

Samen met de gemeentebesturen -en ambtenaren, lokale en bovenlokale organisaties zoals MOT, Velt, Waerbeke vzw, Toerisme Vlaams-Brabant, streekambassadeurs Pajottenland, lokale wandelverenigingen, korte-keten-initiatieven, natuur-en bewegingscoaches en LOGO Zenneland zetten we acties op poten  die het welzijn van mens en landschap verbeteren.

Zo kan via de inrichting van buurtplekjes (waarin water, ontmoeting en rust centraal staan) én het organiseren van publieksactiviteiten (rond thema’s als geluid, voeding, beweging en mentaal welbevinden) gezondheid en leefomgevingskwaliteit bevorderd worden.

 

Met de steun van:

© RLPZ

Acties in de kijker

©

27 november 2022

Ook stil in Roosdaal

Ook in Roosdaal vond een stilewandeling plaats. Deze ging gepaard met een ideeënuitwisselingsmoment voor een buurtplekje aan Den Broebel in Onze-Lieve-Vrouw Lombeek.

©

23 oktober 2022

Stiltewandeling

Herbronnen in Gooik op zondag 23 oktober. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en gemeente Gemeente Gooik werken samen om van de bron aan de Bronnenweg een leuk buurtplekje te maken.

©

juni 2022

Coudenborre

Activiteiten aan bron Coudenborre in Lennik: Yogasessie, stiltewandeling     

en participatiemoment voor de herinrichting van de bron


maart en april 2021

Webinar waterkant en webinar Tuinieren en Mentale gezondheid’