Biodivers Beersel

versterken van het netwerk van Beerselse natuur- en groengebieden via natuuracties



Delen

Het project Biodivers Beersel wil het netwerk van Beerselse natuur- en groengebieden versterken via natuuracties op zowel openbaar domein als bij de inwoners. Bijzondere aandacht gaat naar de Beerselse holle wegen en de Europees beschermde koesterbuur vliegend hert. Ook andere koesterburen zoals gewone grootoorvleermuis, steenuil, geelgors en iepenpage zien hun leefgebied uitgebreid met extra hoogstamboomgaarden, hagen, heggen, houtkanten en bomen(rijen).  

 

Ook inwoners worden uitgenodigd om hieraan mee te werken! Bouw zelf een broedhoop voor het vliegend hert of vraag een gratis broedhoop aan. Wie het landschap wil verfraaien door een boomgaard, houtkant, poel, … aan te leggen of te herstellen kan rekenen op advies, praktische ondersteuning en – in bepaalde gevallen – financiële steun. 

 

Biodivers Beersel is een nieuw samenwerkingsverband tussen de gemeente Beersel, Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Natuurpunt Beersel, de Bedrijfsgilde van Beerselse landbouwers en Agentschap voor Natuur en Bos. Uniek aan de Beerselse samenwerking is dat ook de lokale landbouworganisatie mee aan boord zit als actieve partner. Het project wordt ondersteund door een ‘duurzaam biodiversiteitsproject’ van de provincie Vlaams-Brabant. 

Acties in de kijker

©

Voorjaar 2023

Herstel graft

Vanaf de Sanatoriumstraat heb je een weids uitzicht over de velden, met in de verte de skyline van Brussel. Een waardevolle oude graft in dit landschap werd versterkt met 290 stuks bosplantgoed en 10 hoogstammige Winterlindes en Zomereiken. De werken werden uitgevoerd door de arbeiders van Kiemkracht, in samenspraak met de landbouwer en op initiatief van de gemeente en de stuurgroep van Biodivers Beersel.

©

Voorjaar 2023

Broedhopen

Aannemer SubTilia bouwde twee grote broedhopen voor het vliegend hert in een tuin in de Kesterbeeklaan in Lot. Hopelijk vinden de kevers snel hun weg naar deze broedhopen! Inwoners van Huizingen/Lot en Alsemberg kunnen een gratis broedhoop aanvragen bij het regionaal landschap via sarah @pajot-zenne.be