Eikelmuis



Delen

Zorro

De eikelmuis is met haar witte buik, grijsbruine rug en witte pluimstaart een kleurrijk diertje. Maar nog het meest herkenbaar is haar zwarte masker. Een beetje zoals Zorro. Deze slaapmuis is een alleseter en voedt zich met ongewervelden, jonge vogels, amfibieën en reptielen. In de zomer en het najaar eet ze ook vruchten zoals hazelnoot en verschillende soorten fruit. Hierdoor kreeg ze de bijnaam fruitratje. De eikelmuis houdt een winterslaap tussen begin oktober en eind maart. Tijdens deze rustperiode rolt ze zich op in haar staart. Nadat ze in het voorjaar ontwaakt, begint het voortplantingsseizoen. Dan trekken de mannetjes naar het leefgebied van de vrouwtjes. In zo’n leefgebied woont één vrouwtje of wonen een aantal verwante vrouwtjes samen. Tussen mei en juli worden vier tot zes jongen geboren. Als ze een maand oud zijn, trekken de jongen samen met hun moeder of een vrouwtje uit hun clan op ontdekking. Zo leren ze waar ze voedsel kunnen vinden. De meeste eikelmuizen worden niet ouder dan drie of vier jaar. Het zijn nachtactieve dieren die zich niet makkelijk laten zien. Meestal verraden ze hun aanwezigheid door hun luidruchtig karakter. Zo hoor je tijdens het voortplantingsseizoen heel wat sociale roepjes. Vroeger vond je de dieren vaak slapend terug in vogelnesten. Tegenwoordig is de eikelmuis zo schaars geworden dat we ze nog maar zelden opmerken. Om na te gaan waar de soort nog voorkomt, worden eikelmuiskasten opgehangen in interessante leefgebieden. 

© Goedele Verbeylen
© Goedele Verbeylen

Project: Red de eikelmuis!

Natuurpunt studie en de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen krijgen de komende jaren financiële steun van de provincie Vlaams-Brabant om samen het leefgebied van de eikelmuis te verbeteren. Hiervoor zenderen we enkele eikelmuizen zodat we ze kunnen volgen. Zo achterhalen we wat hun favoriete omgeving is en wat ze nodig hebben om te overleven. We zoeken uit of ze de voorkeur geven aan hoogstamfruitbomen of bosranden of net houden van de combinatie van beide kleine landschapselementen. Aan de hand van de verzamelde informatie realiseren we gericht terreinacties om het leefgebied van de dieren te verbeteren en de populatie te versterken. 

Help je mee?

De kans dat je een eikelmuis ziet is redelijk klein. Het diertjes is immers vooral ’s nachts actief. Als je er een ziet, dan is dat vaak omdat je kat er een pakte. Heb je toch een eikelmuis gezien (ook als je kat er een ving), meld dit dan op Waarnemingen.be. Wil je graag nog meer doen? Geef je dan op om te helpen met inventarisaties.

We willen graag een overzicht maken van wie in de Provincie Vlaams-Brabant actief is, was of wil zijn rond de eikelmuis, en waar. Zo weten we wie we bij onze acties kunnen betrekken. Heb je in het verleden iets gedaan rond de eikelmuis, ben je er volop mee bezig of plan je in de toekomst iets te doen, laat het ons weten! In dit formulier kan je al je info invullen.

Wil je zelf in je tuin een goede thuis voor de eikelmuizen creëren? Zorg dan voor een biodiverse tuin met hagen, heggen en houtkanten en enkele (hoogstam)fruitbomen. Gebruik geen insecticiden of pesticiden. Zin om aan de slag te gaan? Via de actie www.behaagjetuin.be kan je plantgoed bestellen om je tuin in te richten. Daarnaast zijn takkenrillen een ideale schuilplaats zijn voor deze muizen. Wees hier echter voorzichtig mee want ook roofdieren zoals marterachtigen wonen graag in takkenhopen en lusten weleens een eikelmuisje. Zorg in je tuin dus voor voldoende variatie in schuilplaatsen. Tot slot geven we een tip mee voor de kattenliefhebbers: Doe je kat een belletje aan! Zo horen de eikelmuizen deze toppredator tijdig aankomen. Wat ook helpt, is om je poes ’s nachts binnen te houden. 

 

© Paul Van Hoof - Buiten-beeld