Plan Steenuil

Inwoners uit Liedekerke & Ternat nauwer betrekken bij natuur in de buurtTerug naar overzicht
Delen

Plan Steenuil wil jou en andere inwoners uit Liedekerke & Ternat nauwer betrekken bij natuur in de buurt en bij het Liedekerkebos-Hertigembos-Ternat. We maken samen werk van concrete natuuracties met bos- en natuuruitbreiding, kleine landschapselementen en tal van biodiversiteitsacties in tuinen, natuurgebieden, scholen en op openbare percelen.

De mascottesoort van de samenwerking is de steenuil. In en rond het ruime Pajottenland komt een van de dichtste populaties aan steenuilen ter wereld voor. Steenuilen zijn een kwetsbare soort en vertellen heel wat over de kwaliteit van ons landschap. Maar ook andere soorten zoals eikelmuis, vleermuizen, hazelworm en kamsalamanders worden mee versterkt door het project. Iedereen geniet mee van meer toegankelijke natuur, bossen en speelgroen.

Hoewel het projectgebied het volledige grondgebied van de gemeenten omvat, wordt er prioritair ingezet op de natuurverbindingen op basis van een visiekaart. Deze visie wordt gedurende de eerste 6 maanden van het project opgesteld op basis van alle mogelijke kaarten, ideeën en voorstellen die verzameld worden.

Bezorg ons jouw ideeën en voorstellen!

 

Lees de folder Facebook Contacteer Jonas
© Regionale Landschappen

Acties in de kijker

©

November 2021

Aanleg natuurbegraafplek

Naast de bestaande begraafplaats langs de Muilemlaan in Ternat zullen enkele percelen ingericht worden als natuurbegraafplek, waar biologisch afbreekbare urnen kunnen begraven worden. Zo werd hier in november 2021 al 0,2 ha bos extra aangeplant, en zal een monotoon sparrenbestand omgevormd worden door inheems loofbos met rustplekjes en een ceremonieruimte.

©

Juni 2021

Nieuwe zitbanken

Enkele gevelde Amerikaanse eiken uit het Liedekerke- en Hertigembos krijgen een nieuw leven in Ternat en Liedekerke. De boomstammen worden omgevormd tot zitbanken, al dan niet voorzien van enkele mooie sculpturen. In dat laatste geval gaat het dan voornamelijk om steenuilen, wat een verwijzing is naar het Plan Steenuil.

©

Januari 2021

Terzo Paradiso

Installatie Terzo Paradiso - het internationaal symbool van Michelangelo Pistoletto - in Wambeek verbindt natuur en mens. Bijzonder project tussen de begraafplaats van Wambeek en de spoorlijn.

© Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei

Juli 2020

Inwandeling nieuwe bostoegang

Mooie start van project Plan Steenuil met nieuwe toegang tot Liedekerkebos-Hertigembos-Ternat via Kapellebaan in Liedekerke. 

Onze partners