Plan Steenuil

Inwoners uit Liedekerke & Ternat nauwer betrekken bij natuur in de buurtDelen

Plan Steenuil wil jou en andere inwoners uit Liedekerke & Ternat nauwer betrekken bij natuur in de buurt en bij het Liedekerkebos-Hertigembos-Ternat. We maken samen werk van concrete natuuracties met bos- en natuuruitbreiding, kleine landschapselementen en tal van biodiversiteitsacties in tuinen, natuurgebieden, scholen en op openbare percelen.

De mascottesoort van de samenwerking is de steenuil. In en rond het ruime Pajottenland komt een van de dichtste populaties aan steenuilen ter wereld voor. Steenuilen zijn een kwetsbare soort en vertellen heel wat over de kwaliteit van ons landschap. Maar ook andere soorten zoals eikelmuis, vleermuizen, hazelworm en kamsalamanders worden mee versterkt door het project. Iedereen geniet mee van meer toegankelijke natuur, bossen en speelgroen.

Hoewel het projectgebied het volledige grondgebied van de gemeenten omvat, wordt er prioritair ingezet op de natuurverbindingen op basis van een visiekaart. Deze visie wordt gedurende de eerste 6 maanden van het project opgesteld op basis van alle mogelijke kaarten, ideeën en voorstellen die verzameld worden.

Bezorg ons jouw ideeën en voorstellen!

 

Lees de folder Facebook Contacteer Jonas
© Regionale Landschappen

Acties in de kijker

©

september 2023

Natuurbegraafplaats Ternat

De nieuwe natuurbegraafplaats in Lombeek bestaat uit inheems loofbos, waarin een aantal open plekken zijn gecreëerd die dienst kunnen doen als ceremonieplaats, begraafzones en als rustplaats. Een drie meter brede weg verbindt deze open zones, en biedt ook de mogelijkheid om beheerwerken uit te voeren. Er kan begraven worden in natuurlijke biologisch afbreekbare urnes en er kan uitgestrooid worden.

©

februari 2023

Opening natuurbeleving

De natuur beleven in het Heritgem- en Liedekerkebos kan nu nog beter dan voorheen. Onlangs werd de natuurbelevingszone officieel geopend en de inwoners van Ternat zagen dat het goed was! Deze realisatie van Plan Steenuil biedt zowel extra natuurbeleving aan de buurtbewoners, als een perfecte uitvalsbasis voor bezoekers om het natuurdomein te ontdekken. Tijdens de opening kwam onze landschapsdichter Anne Vandergoten voorlezen uit eigen werk en werd er een bord met haar gedicht onthuld.

©

December 2022

Nieuwe natuurbelevingszone

Het Agentschap voor Natuur en Bos is gestart met de aanleg van een nieuwe natuurbelevingszone langs Hertigembos in Ternat, in samenwerking met de partners van Plan Steenuil. Vanaf begin februari 2023 kan je hier genieten van speelstammen, evenwichtsparcours en de wilgenhut. Een natuurlijk amfitheater zal zicht bieden op het landschap. Via wandelpaden ontdek je de ontluikende natuur in dit onthaalpunt met streekeigen struiken, bomen en een hoogstamboomgaard.

©

Oktober 2022

Geslaagde familiedag

Heel wat gezinnen kwamen onder een stralende najaarszon genieten van de familiedag in Liedekerke-Hertigembos. Doorheen de dag kon je deelnemen aan sportactiviteiten, begeleide wandelingen, natuurworkshops knutselen en familiespelletjes.

©

November 2021

Aanleg natuurbegraafplek

Naast de bestaande begraafplaats langs de Muilemlaan in Ternat zullen enkele percelen ingericht worden als natuurbegraafplek, waar biologisch afbreekbare urnen kunnen begraven worden. Zo werd hier in november 2021 al 0,2 ha bos extra aangeplant, en zal een monotoon sparrenbestand omgevormd worden door inheems loofbos met rustplekjes en een ceremonieruimte.

©

Juni 2021

Nieuwe zitbanken

Enkele gevelde Amerikaanse eiken uit het Liedekerke- en Hertigembos krijgen een nieuw leven in Ternat en Liedekerke. De boomstammen worden omgevormd tot zitbanken, al dan niet voorzien van enkele mooie sculpturen. In dat laatste geval gaat het dan voornamelijk om steenuilen, wat een verwijzing is naar het Plan Steenuil.

©

Januari 2021

Terzo Paradiso

Installatie Terzo Paradiso - het internationaal symbool van Michelangelo Pistoletto - in Wambeek verbindt natuur en mens. Bijzonder project tussen de begraafplaats van Wambeek en de spoorlijn.

© Regionaal landschap Pajottenland & Zennevallei

Juli 2020

Inwandeling nieuwe bostoegang

Mooie start van project Plan Steenuil met nieuwe toegang tot Liedekerkebos-Hertigembos-Ternat via Kapellebaan in Liedekerke. 

Onze partners