Plan Vliegend hert

Meer natuur en natuurverbindingen rond het ZoniënwoudTerug naar overzicht
Delen

Vijf gemeenten, zes natuurorganisaties, twee overheden en twee regionale landschappen slaan de handen in mekaar om samen te werken aan meer natuur en natuurverbindingen rond het Zoniënwoud. Met Plan Vliegend Hert willen we samen de bestaande brokken natuur met elkaar verbinden door hagen, bomenrijen en bos aan te planten, poelen te graven, speelplaatsen en kerkhoven te vergroenen… Zo worden op termijn de 3 Brabantse wouden Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud met elkaar verbonden tot één groen geheel.

 

Het vliegend hert

Het vliegend hert is de grootste kever van Europa. Om te kunnen uitbreiden heeft het vliegend hert een aaneengesloten leefgebied nodig, en dat is precies wat Plan Vliegend Hert wil bereiken. Als de reuzenkever zorgeloos van Tervuren naar Sint-Genesius-Rode kan fladderen, via bossen, boomgaarden en brede hagen, is het project geslaagd. Daarom is het vliegend hert onze mascotte.

 

Broedhoop

Om onze koesterbuur te helpen, leggen we broedhopen aan. Dat zijn bundels van ingegraven stammen hard loofhout. Deze langzaamaan verterende houtstronken vormen het voedsel voor de larven van het vliegend hert. Maar ook tal van andere dieren die in dood hout leven, profiteren mee: wilde bijen, sluipwespen, loopkevers …

Lees meer Bouwplan broedhoop Contacteer Sarah nog tips om het vliegend hert te helpen
© Regionale Landschappen

Acties in de kijker

©

juni 2021 - heden

Aanleg broedhopen in tuinen

Om onze koesterbuur het vliegend hert te helpen, bouwen we broedhopen in de onmiddellijke omgeving van bestaande populaties. 
Woon je in de buurt van een populatie vliegend hert, dan kan je een gratis broedhoop aanvragen bij ons regionaal landschap.


Onze partners