Zinderende Zenne

Acties rond inrichting en opwaarderen van groenblauwe netwerken in de ZennevalleiDelen

De Zennevallei ligt er grotendeels versnipperd bij. Een wanordelijke mozaïek van rivieren en beken, bedrijven en woningen, spoor- en weginfrastructuur. Om de leefbaarheid te verbeteren, werken Regionaal Landschap Zennevallei & Pajottenland, de Vlaamse Overheid, Provincie Vlaams-Brabant, de gemeentes Drogenbos, Sint-Pieters-Leeuw, Beersel en Halle en anderen partners aan het Strategisch Project Zennevallei. En de rode – of beter blauwe – draad door dit alles? De Zenne natuurlijk. En die gaat weer zinderen! 

Het project werkt aan waterbeheersing, groene ruimten, bedrijventerreinen, mobiliteit, kernversterking en energie. Het Regionaal Landschap staat in voor de acties rond inrichting en opwaarderen van groengebieden en open ruimte met terreininrichting en activiteiten om iedereen te betrekken.

 

Meer info: www.projectzennevallei.be en www.zinderendezenne.be

Lees meer Brochure Artikel PenZine Facebook Contacteer Kim, Ben of Elyn

Acties in de kijker

©

november 2022

Aanplant Damiaanpark

Het Pater Damiaanpark in Sint-Pieters-Leeuw is weer 400 struiken en boompjes rijker! eind november stak de buurt de schop in de aarde om het natuurpark verder in te groenen. Zo krijgt het park ieder jaar meer en meer vorm.

© Zinderende Zenne

Klaar november 2022

Nieuw Zenneterras

In Halle is het gezelligheid troef en daar zit de aanleg van de Zenneterassen ongetwijfeld voor iets tussen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het vierde Zenneterras. Binnenkort is het dan ook heerlijk vertoeven aan Eizingen Molensite (speelbos). Dit project zal klaar zijn in november 2022.

© Zinderende Zenne

klaar december 2022

Make-over Albertpark

Voor zijn 125 jaar krijgt het Albertpark een ware make-over! Momenteel wordt er volop gewerkt aan de nieuwe paden en zitbanken. Daarna volgt de aanplant van de bloemenborders. het is uitkijken naar de offiële opening in december 2022.

 

© Zinderende Zenne

2021 - heden

Landschapsbufferpark Lot

Het centrum van Lot heeft weinig tot geen publiek toegankelijk groen en staat onder druk van grote verkeersinfrastructuren en bedrijvenzones. De gemeente Beersel wil via de aankoop van gronden een landschapsbufferpark realiseren, wat leidt tot een kwaliteitsvollere woon- en leefomgeving. De Zenne speelt hier ook een grote rol in met natuurlijke oeverzones, waterbuffering, een Zennepad, akoestische groenschermen en de integratie van de oude Zennearm.   

© Zinderende Zenne

afgerond voorjaar 2022

Zenneterrassen

Even chillen, onthaasten en verkoeling zoeken aan de wonderschone Zenne? Het kan in het hart van de stad Halle aan één van de Zenneterrassen. Je vindt er momenteel eentje aan de Leide, in het Albertpark en in het Elisabethpark! 

© Zinderende Zenne

afgerond voorjaar 2022

Parkbegraafplaats

De gemeente Drogenbos vormt zijn klassieke begraafplaats om tot een groene oase met een eenvoudiger en ecologisch beheer zonder pesticiden of onkruidbranders. Dankzij de nieuwe groenvormen en een doordachte plantenkeuze krijgt de biodiversiteit een boost. Insecten, vlinders, bijen en andere dieren vinden er een thuis dankzij de groenblijvende en bloeiende planten, de bijenkorven en de hoogstambomen, de hagen en houtkanten. Rustzones, zitbanken, uitzichtpunten en natuurpromenades maken het een plaats waar je graag wat langer blijft. Een mooie stapsteen tussen het Moeras, tuin Figeys en het park rondom kerk en gemeentehuis. 

© Lander Loeckx

afgerond voorjaar 2022

Belevingstuin Zilverlinde

Woonzorgcentrum Zilverlinde in Sint-Pieters-Leeuw zet in op een groene toegankelijke plek in een verstedelijkte woonwijk waar beleving centraal staat. Dit zowel voor de bewoners als de buurt, voor jong en oud. Er werden rolstoelvriendelijke paden aangelegd, grote schaduwbomen, natuurlijke bloemenweiden, een boomgaard, een brede houtkant met takkenrillen, voel-en geurtuin met aromatische en bij- en vlindervriendelijke kruiden en een dierenhoekje. 

© Zinderende Zenne

afgerond in 2021

Streetart langs de Zenne

Op de bedrijfswand van golfkartonproducent Pacapime langs het kanaal naar Charleroi schittert een indrukwekkende muurschildering van maar liefst 2.000 m². Met een verrassende en creatieve aankleding van het openbaar domein willen we de inwoners en bezoekers kennis laten maken met de publieke ruimte langs de Zenne. Het project is intussen  uitgegroeid tot een toeristische trekpleister van de stad. 

 

Onze partners