Blue Deal / water



Delen

Ons regionaal landschap zet volop in op water. Al jarenlang gaan we rijkelijk aan de slag met waterprojecten, gaande van de aanleg van wadi's, het blootleggen van bronnen, het opwaarderen van oude watermolens tot herstel van het waterbufferend vermogen van natte natuur met zachte recreatie.

In 2020 lanceerde de Vlaamse Overheid hun Blue Deal: een ambitieus programma waarmee we allemaal samen de problemen rond droogte en waterschaarste mee kunnen aanpakken. Onder dit programma vallen een tal van acties, van slim watergebruik, herstel van natte natuur, tot groenblauwe infrastructuur. Sinds eind vorig jaar versterken de regionale landschappen deze Blue Deal in het buitengebied aan de hand van een Blue Deal-coördinator. 

 

Contacteer Jeanne, Blue Deal-coördinator Overzichtskaart Water in het landschap Waterprojecten in beeld

 

Hieronder vind je enkele voorbeelden van waterprojecten waaronder we onze schouders zetten:

De Leide: van parkeerplek naar groene stadsoase 

Langs de Leide in Halle maakte grijs plaats voor groen. Waar vroeger parkeerplaatsen het zicht op de Zenne belemmerden, vind je nu een open, groene ruimte die uitnodigt om te wandelen, verpozen en genieten van het water. 

Met de aanleg van een Zenneterras en het Zennepad wordt de rivier opnieuw een zichtbare én beleefbare troef in de stad. Via bordestrappen kan je afdalen tot aan het water, waar het klaterende geluid en het zicht op dagzomende arkosegesteente zorgen voor een unieke natuurervaring – midden in de stad. 

De Leide vormt zo een groene uitloper van het Albertpark en maakt deel uit van een bredere groene verbinding tot aan het toekomstige park aan De Bres. Een mooi voorbeeld van hoe ontharding, waterbeleving en stadsvernieuwing hand in hand gaan. 

Subsidie: duurzaam biodiversiteitsproject (provincie Vlaams-Brabant) 

Partners: Vlaamse Milieumaatschappij, provincie Vlaams-Brabant, strategisch project Zenne 


Wilderpark: waar water en natuur elkaar versterken 

Vlak bij het Wildersportcomplex en de Zuun in Sint-Pieters-Leeuw komt het Wilderpark tot leven: een groene oase vol bloemenweides, grasheuvels, houtkanten en maar liefst 75 hoogstambomen. Een plek om tot rust te komen, te wandelen, te sporten en volop van de natuur te genieten. 

Tegelijk speelt het park een belangrijke rol in slim waterbeheer. Vijf waterbekkens vangen hemelwater op – ook dat van de nabijgelegen N6 – en geven het de tijd om op een natuurlijke manier in de bodem te sijpelen. 

Subsidie: Groene rand (ANB) 

Partners: gemeente Sint-Pieters-Leeuw, strategisch project Zenne 


De Vergeten Oase

Verborgen tussen beboste heuvelflanken en oude bronnen ligt het voormalige openluchtzwembad van Linkebeek – sinds 1993 gesloten, maar boordevol potentieel. Wat ooit een betonnen vlakte was, krijgt nu een tweede leven als groene, natte natuurplek. 

De verharding maakt plaats voor water en natuur: de bronnen worden opnieuw zichtbaar en vormen samen met de Linkebeek, die een natuurlijke oeverzone krijgt, het hart van een nieuw stukje landschap. Het gebied wordt toegankelijk gemaakt voor bewoners, zodat ook zij deze unieke plek kunnen herontdekken. 

De Vergeten Oase wordt zo een rustgevende, geborgen plek waar water, natuur en gemeenschap samenkomen – een inspirerend voorbeeld van ontharding met impact. 

Subsidie: Groenblauwe infrastructuur – bebouwde omgeving (departement Omgeving) 

Partners: gemeente Linkebeek, strategisch project Zenne 


Zenneweide Lembeek

Tussen het Lembeekbos en het kasteelpark van Lembeek groeit binnenkort een prachtig nieuw natuurgebied: de Zenneweide. Wat vroeger een bedrijvenzone was en nu braakliggend terrein, wordt omgevormd tot een groen, waterrijk natuurpark waar de Kleine Zenne een centrale rol speelt. 

Met extra waterberging, natuurlijke oeverzones, moeraszones en bloemrijke graslanden krijgt water alle ruimte. Wandelpaden, rustplekken en een sterke verbinding met het kasteelpark en het Malakoffdomein maken van de Zenneweide een ideale plek om te ontspannen én de natuur van dichtbij te beleven. 

Subsidie: Groene rand (ANB), verwervingssubsidies (Strategisch project Zenne), Vlaanderen breekt uit (departement Omgeving) 

Partners: Vlaamse Milieumaatschappij, stad Halle, strategisch project Zenne 


Nederhempark: waar wonen, water en natuur samenkomen 

Het Nederhempark in Halle kreeg een stevige make-over en uitbreiding, en groeit uit tot een plek waar water, natuur en stadsleven naadloos samenkomen. 

Het bestaande bufferbekken werd opengetrokken en volledig geïntegreerd in het park. Zo voedt het niet alleen het watersysteem van de wijk, maar zorgt het ook voor een natuurlijke beleving in het hart van de woonomgeving. 

Een slingerende, langgerekte wadi verbeeldt alvast de Zenne, die hier momenteel nog ondergronds stroomt. Een nieuwe fietssnelweg langs het kanaal, een brugje en een rustpunt over het water brengen bewoners en bezoekers dichter bij de rivier. 

Met hoogstambomen, heesters en uitnodigende zit- en ligplekken nodigt het park uit tot rust, ontmoeting en ontdekking. 

Partners: stad Halle, strategisch project Zenne 


Genieten van de Zenneterrassen

Langs de Zenne in Halle kwamen de Zenneterrassen tot leven – een groene, open ruimte waar water, natuur en mensen elkaar vinden. Wat vroeger een afgesloten rivier was, werd omgetoverd tot een toegankelijke plek waar je kan wandelen, rusten en genieten van het stromende water. 

De Zenneterrassen maken de rivier opnieuw zichtbaar in het stadsbeeld. Door ruimte te geven aan water en natuur, ontstaat een klimaatvriendelijke en leefbare omgeving in het midden van de stad. 

Het project werd grotendeels bekostigd door de Vlaamse Milieumaatschappij 

Partners: Vlaamse Milieumaatschappij, stad Halle, strategisch project Zenne 


Groene vallei aan de Groebengracht

Meer ruimte voor water én natuur in de Grote Weide (Halle). Het van nature overstroombare gebied wordt omgevormd tot gecontroleerd overstromingsgebied. Centraal staat het opwaarderen van de natuurwaarde tot een dynamisch, waterrijk, open grasvalleilandschap, met meanderende beek. Er wordt een valleiterras aan de rand voorzien. Deze zal fungeren als natuurverblijfsplek met zicht op de vallei, ontmoetingsplek voor de buurt en ziekenhuis, start van wandellus en natuureducatief traject. 

Subsidie: Groene rand (ANB), LIFE-IP Belini-project (Europa), Levend water (VMM) 

Te vermelden partners: provincie Vlaams-Brabant, stad Halle, strategisch project Zenne 


Ontharding en vergroeningspeelplaats Heilig Hart & College

Heilig Hart & College in Halle gaat voluit voor een groene en klimaatrobuuste speelomgeving. Waar vroeger verharding lag, vind je nu een natuurlijke buitenruimte die regenwater de kans geeft om in de bodem te sijpelen en kinderen uitdaagt om spelenderwijs de natuur te ontdekken. 

Door gerichte ontharding kwam er ruimte vrij voor een groene invulling: de wadi zorgt voor een natuurlijke opvang van regenwater, terwijl bomen, struiken, vogelbosjes en vaste planten niet alleen verkoeling bieden maar ook heel wat leven aantrekken. De vernieuwde speelplaats combineert duurzaamheid met spelplezier, en maakt van elke pauze een mini-avontuur in de natuur. 

Subsidie: Natuur op school (provincie Vlaams-Brabant) + Vlaanderen breekt uit (departement Omgeving) 

Een project van het strategisch project Zenne 


Ontharding en vergroening van speelplaats Jan Ruusbroec

De speelplaats van de Jan Ruusbroecschool in Sint-Pieters-Leeuw kreeg een volledige make-over  en het resultaat mag er zijn! De grijze vlakte maakte plaats voor een levendig, groen speelparadijs waar kinderen kunnen ravotten, ontdekken én leren. 

De wadi zorgt ervoor dat regenwater op een slimme en natuurlijke manier infiltreert in de bodem. Zo draagt de nieuwe speelplaats bij aan duurzaam waterbeheer én een aangenamer speelklimaat. Speelheuvels, hoogstambomen, houtkanten, hagen, vaste planten en klimplanten brengen reliëf, schaduw en biodiversiteit. De speelelementen en de kippenren maken het avontuurlijke buitenleven helemaal compleet. 

Subsidie: Natuur in je school (ANB) + Groenblauwe Parels (departement Omgeving) 

Partners: strategisch project Zenne en gemeente Sint-Pieters-Leeuw 


Ontharding en vergroening van speelplaats De Schakel

De speelplaats van de gemeentelijke basisschool De Schakel in Linkebeek onderging het voorbije jaar een ware metamorfose. Wat vroeger een kale, verharde en bij momenten snikhete oppervlakte was, is vandaag een levendige, groene speel- en leerplek geworden waar water, biodiversiteit en spel hand in hand gaan. 

Met de aanleg van een wadi vangt de speelplaats nu op een natuurlijke manier regenwater op, wat bijdraagt aan een klimaatvriendelijkere omgeving. Maar dat is lang niet alles! Hoogstambomen, een vogelbosje, bloemenborders, klimplanten en een wilgentipi brengen leven en schaduw op de speelplaats. Een openluchtklas, een buitenkeukentje en een avontuurlijk speelparcours maken van elke schooldag een kleine ontdekkingstocht in de natuur. 

Subsidie: Natuur in je school (ANB) 

Partners: gemeente Linkebeek, strategisch project Zenne


© Regionale Landschappen

Opwaardering Hunselbeek 

De Hunselbeek loopt als een smalle en anonieme beek vlak naast de dorpskernen van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek en Strijtem.    

Samen met de gemeente Roosdaal willen we de Hunselbeek terug meer zichtbaarheid geven in de gemeente a.d.h.v. een visie met concrete, uitvoerbare projecten op 3 verschillende locaties in de Hunselbeekvallei. 

Partners: Strategisch project Opgewekt Pajottenland, Gemeente Roosdaal, Natuurpunt, Bûûmplanters, Natuurpunt 


Actieplan Vijver- en Maasdalbeek

Begin 2024 werd er met alle stakeholders aan de slag gegaan om een gericht visie- en actieplan op te maken voor de Vijver- en de Maasdalbeek in Halle. Het resultaat hiervan was een gedragen visie voor het gebied en drie quick-win projecten. Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei stond in voor de procesbegeleiding.

Een project in samenwerking met Stad Halle en Atelier Horizon 

© Regionale Landschappen

© Vilda - Yves Adams

De bronnen van de Markvallei in kaart brengen

In 2024 wordt er samen met vrijwilligers aan de slag gegaan om de bronnen in de Markvallei te gaan inventariseren. Met deze data kunnen we werken richting een verhoogd infiltratie potentieel in de vallei en oplossingen zoeken voor de knelpunten. Wil je graag meehelpen? Contacteer ons via jeanne@pajot-zenne.be! 

Dit project i.s.m de Vlaamse Milieu Maatschappij, gemeenten Bever, Herne en Galmaarden, en het bekkensecretariaat.  


Vergroening speelplaats GBS Wauterbos, Sint-Genesius-Rode 

In dit onthardingsproject, in het kader van Plan Vliegend Hert (natuurverbindingen rond het Zoniënwoud) zorgen we voor vergroening en herprofilering zodat regenwater kan hergebruikt worden of ter plaatse geïnfiltreerd. Momenteel loopt al het regenwater recht het dorpscentrum in. 

Een project i.s.m. gemeente Sint-Genesius-Rode, provincie Vlaams-Brabant en Strategisch Project Horizon+ 

Subsidie via Natuur in je school ANB  


Herinrichting van de Mansbroeken in Teralfene (Affligem) 

Het doel van dit project is het herstel van het waterbufferend vermogen en natte natuur met meer elzenbroekbos en moerasspirearuigte, herstel en ruiming van de voormalige turfputten, zachte recreatie via vlonderpaden en educatie via infoborden. Zo wordt een sponslandschap hersteld in de woonkern van Teralfene, een noodzakelijke stap in de strijd tegen wateroverlast.

Subsidie voor aankoop van gronden via hefboomproject natte natuur ‘Meer broek voor de Mansbroeken’ (afgerond), subsidie voor inrichtingsmiddelen via Levend Water (VMM).


Herstel van bronnen en creëren van ontmoetingsplaatsen

Via dit plattelandsontwikkelingsproject wilden wij de verbinding versterken tussen gezondheid en natuur, onder het motto “een gezonde Pajot in een gezond landschap”. Door het creëren van buurtplekjes waar water, ontmoeting en rust centraal staan. Dit project bestaat uit het herstel en het zichtbaarder maken van de bestaande bron en de aanleg van en nieuwe ontmoetingsplek. Het betreft de bron aan de Coudenborre in Lennik, de bron aan de Bronnenweg in Gooik en de aanleg grote wadi en Den Broebel (Roosdaal) in zijn groter geheel samen met de aanleg van een nieuwe ontmoetingsplek 

Een project in het kader van Herbronnen en herbuurten i.s.m. gemeente Lennik, gemeente Pajottegem, gemeente Roosdaal, provincie Vlaams-Brabant, VLM, Pajottenland+ 

 

 


Verbinding langs de Steenvoordbeek, Ternat 

Heropening van trage wegen langs de watermolens van de Steenvoordbeek.  Momenteel zit een vervolg in onderzoeksfase. Dat zou bestaan uit een visueel herstel van een watermolen (toekomstig 360° erfgoed project). 

Project i.s.m. gemeente Ternat, Agentschap voor Natuur en Bos, VMM, provincie Vlaams-Brabant  

Subsidie VSGB 


Groenblauwe dooradering in Linkebeek 

Binnen het Strategisch Project voor de Zennevallei is er een goedgekeurde subsidie voor de ontharding en de herinrichting van de voormalige zwembadsite, waar bronnetjes liggen en de Linkebeek vlak naast loopt. 

 


Herinrichting van de Lotbeek in St-P-Leeuw en de Biezeweidebeek in Beersel 

Doel: Herinrichting via aanleg van zomer- en winterbedding en hermeandering waar mogelijk, natuurlijke oevers en landschapsbeleving door een wandelpad langs de nieuwe loop (en aanleg van bruggetjes in St-P-Leeuw) 

Dit project is een onderdeel van het landinrichtingsproject Water-land-schap: vallei van de Zennebeemden binnen het Strategisch Project voor de Zennevallei. met subsidiemiddelen via de Blue Deal en het landinrichtingsplan (in opmaak) 

 


Inrichting Hernedries, Rendries – Stationsstraat Herne 

 

Een openbaar groengebied met soortenrijke vochtige grasland en kletsnatte gradiënten, maar ook met voldoende capaciteit voor waterberging en behoefte aan speelruimte, moest er niet alleen voor zorgen dat de omwonenden droge voeten hadden, maar ook dat ze konden genieten van deze inrichting. De Hernedries is een onderdeel van de Markvallei, dient als overstromingsgebied en werd dan ook op die manier ingericht. 

Concreet werden er twee poelen en een beek aangelegd, een vlonderpad door het perceel, speelnatuur en 2 onthaalzones. 

Project i.s.m. gemeente Herne, VMM, ANB, werkgroep Hernedries

Lopend project – rol RL: procesbegeleiding, sensibilisatie en communicatie, en schup in de grond 

Subsidie via VSGB 

 


Groenblauwe Parels (Beersel en St-P-Leeuw) 

Binnen het Strategisch Project voor de Zennevallei is er een goedgekeurde subsidie voor drie deelprojecten: 

  • Ontharding en herinrichting van de naschoolse opvang De Malleboot en omgeving 
  • Ontharding van brede straathoofden in Beersel 
  • Ontharding en herinrichting van de speelplaats van de Jan Ruusbroec school in Ruisbroek (St-P-Leeuw) 

© Regionale Landschappen

© Regionale Landschappen

© Regionale Landschappen

© Regionale Landschappen

© Regionale Landschappen