Plant een hoogstamboomgaard

Hoogstamboomgaarden zijn ‘vijfsterrenhotels’ voor de natuur. Bovendien geven ze je heerlijk, sappig fruit.Delen

Hoogstamboomgaarden zijn een ‘vijfsterrenhotel’ voor de natuur. Dieren vinden er voedsel, rust en nestplaats. Boomgaarden met hoogstamfruit zijn typisch voor het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei.

Vogels zoals de zanglijster kiezen hun zangpost in de hoge fruitbomen. Een steenuiltje huist in de holte van een oude boom. De bloesems vormen een stuifmeelbron voor vele insecten. Afgevallen fruit trekt vogels, vlinders en kleine zoogdieren aan.

Bovendien geven de bomen lekker fruit. Lees onze handleiding 'plukken' en volg een gratis cursus bij ons om veilig en goed te plukken. Hou onze agenda in de gaten om te weten wanneer we de cursus organiseren (zomer).

Het heerlijk geplukt fruit kan je laten persen bij de vaste fruitpers van De Fruitburght in Bever en de mobiele fruitpersers die de streek doorkruisen.

Kom je er niet toe om je hoogstamfruitbomen geplukt te krijgen? Een droevig zicht, al dat lekkere fruit dat aan de boom rot of op de grond valt. Geen nood, doe beroep op de helpende handen van het plukteam Pajottenland & Zennevallei. Vrijwilligers komen je appels, peren en ander fruit plukken. Uiteraard kun je jezelf ook als plukker aanbieden.

Wie het landschap wil verfraaien door een boomgaard  aan te leggen of te herstellen, kan rekenen op advies, praktische ondersteuning en – in bepaalde gevallen –  ook financiële steun van ons regionaal landschap. 

 

Praktische gids Handleiding fruit plukken Laat je fruit plukken Word plukker Boomgaardenspel Advies nodig?
© Regionale Landschappen