Ontdek jouw regionale landschatten



Terug naar overzicht
Delen

2023 wordt een jaar met een schatkist aan ontdekkingen in jouw regionaal landschap. Van tips om groene vingers bij af te likken tot activiteiten waarvoor je met plezier in je vrije tijd snoeit!

Wil jij ook de vruchten plukken van onze verzamelde know-how? Blijf dan op de hoogte via nieuwsberichten en volg ons op onze facebookpagina.

Januari: Snoeien doet bloeien

Januari, de maand bij uitstek om je appel- en perelaars van een goed onderhoud te voorzien. Weet je hier niet genoeg van? Wij geven je graag tips! Zo ben je zeker dat je enkele maanden lekker, sappig fruit kan eten.


Het landschap is een schatkist, vol schitterende plekken, verrassende vondsten en onontdekte parels. Met goed beheer maken we de schatkist nog voller: hoe beter we voor onze landschappen zorgen, hoe meer we ervan terug krijgen.

Je leest in de maand januari vele  lifestyle artikels met talloze tips om de ‘winterdip’ tegen te gaan, om beter om te gaan met het licht- en vitamine D-tekort, om in deze donkere tijden meer energie te krijgen.  

Zoek niet verder! Neem die snoeischaar en het zaagje ter hand en trek op een mooie winterdag, wanneer het niet te hard vriest, met een ladder en  goede moed de hoogstamboomgaard in.

Lees verder
© RL Zuid-Hageland

Februari - Laat je beknotten! 

Knotbomen zijn van onschatbare waarde voor de natuur. Ze hebben echter regelmatig onderhoud nodig: afhankelijk van de soort knot je een boom het best elke 5 tot 9 jaar. Anders kan de boom afsterven, met een enorm verlies voor onze biodiversiteit en ons landschap tot gevolg. Helaas heeft niet elke eigenaar genoeg kennis of tijd om een boom op een correcte manier te knotten. Met Goed Geknot linken we eigenaars van knotbomen aan vrijwillige knotters. Knotters zorgen voor een gratis snoeibeurt en krijgen in ruil het brandhout mee naar huis. Zo zorgen we voor goed en regelmatig onderhoud zodat knotbomen verder blijven bestaan als verblijfplaats voor dieren en als belangrijk onderdeel van ons landschap en natuurlijk erfgoed.

Lees verder

Maart - Bakt ze!

Net als hagen en houtkanten, knotbomen en hoogstamboomgaarden, zijn kleine erfgoedelementen zoals veldkapelletjes en bakovens, onlosmakelijk verbonden met ons landschap. Ze vertellen ons boeiende verhalen uit de lokale geschiedenis en getuigen van oude gebruiken. Ze weten bij velen een sentimentele snaar te raken. Dat kleine erfgoed moeten we dus koesteren, net als de landschappen zelf! 

Lees verder

April: stuurt je wandelen

De lente is aangebroken. Wandelen is de ideale manier om het landschap te verkennen en te genieten van haar vele, vaak verscholen (be)wonderplekjes. Wandelen doen we graag langs goed onderhouden paden, die met zorg bewegwijzerd zijn zodat je niet verloren kan lopen. Dat dat geen evidentie is, weten we als regionale landschappen maar al te goed.

Lees verder

Mei: voor jou uitgevogeld.

© Yves Adams Vilda

Graslanden: vergeten natuurparels

Wie meedoet met Maai Mei Niet of gewoon het gras niet zo frequent maait, weet maar al te goed dat deze periode gekleurd wordt door uitbundig bloeiende planten. Ook graslanden zijn nu op hun mooist. Tot enkele decennia geleden waren we heel vertrouwd met deze waardevolle vormen van open natuur. Ze waren onmisbaar als bron van hooi en om het vee te laten grazen. Helaas raakten ze in de vergetelheid.

Lees verder
© RL Haspengouw & Voeren

Juni: Scheer hoge toppen

Door hagen, heggen en houtkanten goed te onderhouden, draag je bij tot de verhoging van de biodiversiteit. Uiteraard dienen de planten goed onderhouden te worden. Juni is de maand bij uitstek om hagen en heggen te scheren. Maar hoe doe je dat best en welk materiaal heb je daarvoor nodig?

Lees het artikel

Benieuwd naar wat er in de kist schuilt? Hou onze facebookpagina in de gaten en ontdek onze maandelijkse tips van onschatbare waarde! Wat je zoal kan verwachten? Een schat aan informatie, van toffe activiteiten tot praktische kennis in en over onze prachtige landschappen!

Volg ons op facebook