Poelen

Oases van natuur in het landschap



Delen

Water is leven. In en rond gezonde poelen en plassen concentreert zich een enorme verscheidenheid aan dieren en planten. Vaak zijn het heuse oases van natuur in het landschap.

Net als grachten en drassig weiland houden poelen het regenwater op, waardoor het water langzamer in de bodem sijpelt. Op die manier helpen poelen de verdroging van de bodem tegen te gaan. Het Regionaal Landschap werkt aan een poelenplan voor het Pajottenland en de Zennevallei.

Regelmatig organiseren we cursussen rond poelen, hou daarvoor onze agenda in de gaten.

Volg een cursus Lees de brochure Contacteer Jonas
© Regionale Landschappen

Acties in de kijker

©

Januari 2024

Nog meer poelen

Onze regio iwerd ook in 2023 heel wat poelen rijker. In het najaar ging de kraanman weer op ronde in onze streek voor het herstel en de aanleg van poelen. In totaal werden acht nieuwe , en vijf poelen hersteld in Bever, Galmaarden, Herne, Gooik, Pepingen en Ternat, samen goed voor 1814 m³ grondverzet. Dat is goed nieuws, want water is leven. In en rond gezonde poelen en plassen bevindt er zich een enorme verscheidenheid aan dieren en planten. Vaak zijn het heuse oases van natuur in het landschap. 

©

December 2022

17 poelen!

In 2022 werden in onze regio 17 poelen nieuw gegraven of hersteld, samen goed voor 1441 m2 grond. De rupskraan startte in Ternat en kronkelde via Dilbeek, Pepingen, Gooik en Herne verder naar Halle en Beersel om uiteindelijk te eindigen in Linkebeek. Aan het Holleken in Linkebeek werden er naast twee gewone poelen ook twee kleinere waterbakken ingegraven, speciaal voor de vroedmeesterpad die houdt van wat kleinere, sneller opwarmende waterpartijen.

© Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Oktober 2021

Excursie poelen

Excursie over de aanleg en het beheer van poelen. Deze inspiratieuitstap werd georganiseerd in kader van een vijfdelige basiscursus over ‘Natuur in je buurt’ in Herne. 

© Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Najaar 2021

Nieuwe poelen

We gaan voor extra poelen in het landschap! In het najaar legden we vijf nieuwe poelen aan en herstelden we er voor in Liedekerke, Herne, Bever en Beersel. 

© Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Voorjaar 2021

Beter leefgebied vroedmeesterpad

De vroedmeesterpad is een warmteminnende amfibie die in onze regio enkel nog in Sint-Genesius-Rode te vinden is. Deze Europees beschermde soort houdt vooral van zonbeschenen, stenige locaties en snel opwarmde poeltjes en waterbakken. Samen met Natuurpunt Rode en met de steun van Vlaanderen en Europa zorgden we voor extra voortplantingswater en bouwden we zuidgerichte stapelmuurtjes.