Hoogstamboomgaarden en plukteam

Hoogstamboomgaarden zijn een ‘vijfsterrenhotel’ voor de natuur. Dieren vinden er voedsel, rust en nestplaats.Delen

Al honderden jaren hebben de meeste boerderijen een boomgaard met hoogstamfruit. Ze zijn typisch voor het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei. De boomgaarden worden gewaardeerd om hun landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarde. Het regionaal landschap zet daarom in op hun behoud en versterking in de streek.

Vogels zoals de zanglijster kiezen hun zangpost in de hoge fruitbomen. Een steenuiltje huist in de holte van een oude boom. De bloesems vormen een stuifmeelbron voor vele insecten. Afgevallen fruit trekt vogels, vlinders en kleine zoogdieren aan.

 

Lees de infobrochure Lees de handleiding Contacteer Anneleen
© Regionale Landschappen

Plukteam


Kom je er niet toe om je hoogstamfruitbomen geplukt te krijgen? Een droevig zicht, al dat lekkere fruit dat aan de boom rot of op de grond valt. Geen nood, doe beroep op de helpende handen van het plukteam Pajottenland & Zennevallei! Vrijwilligers komen je appels, peren en ander fruit plukken. Jullie maken hierbij zelf afspraken in verband met de verdeling van de oogst.

Het plukteam van het Regionaal Landschap werkt in Affligem, Beersel, Bever, Dilbeek, Drogenbos, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

 • Jij bepaalt zelf welke fruitbomen je laat plukken.
 • Praktische afspraken onderling maken: ladders, periode…
 • Je maakt zelf afspraken met de plukker over de verdeling van de oogst: 50/50 of anders

Zelf meedoen als plukker?

 • Kies zelf welk fruit en hoeveel fruit je graag wilt plukken.
 • Je maakt zelf afspraken met de eigenaar over de verdeling van de oogst: 50/50 of anders.
 • Plukken gebeurt volledig op eigen risico.
Lees meer

Fruit persen

© Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei

Geperste appeltjes voor de dorst, lekker sap uit eigen boomgaard! Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei promoot de vaste fruitpers van Patrick en Margaret Demeulemeester in Bever en de mobiele fruitpersers die de streek doorkruisen.

De fruitpers-op-wieltjes van de Mobiele Fruitpers is intussen een vaste waarde in Pajottenland & Zennevallei. Hou in september en oktober onze agenda in het oog voor de locaties van de mobiele fruitpers.

Demeulemeester / Fruitburght in Bever heeft een vaste fruitpers en verkoopt eigen sappen, maar perst ook in opdracht. Na reservatie kan je er je fruit afzetten (maandag- of dinsdagavond) en een paar dagen later is je sap klaar, naar keuze in een tapvaatje of herbruikbare glazen flessen. Voor de wijn- en cidermakers: persen kan ook zonder pasteuriseren met afvullen in zelf mee te brengen vaten. Info en reserveren: 0494 72 56 76.

Goed om weten:

 • Altijd vooraf reserveren
 • 8 tot 10 kg fruit = 5 liter sap
 • Minimum hoeveelheid: 75 kg (3 volle kisten) voor mobiele persen en 150 kg in Bever
 • Minstens 2/3e appels en peren
 • Ook valfruit  (niet rot)

Acties in de kijker

©

februari 2022

Aanplant Droomgaard

Enkele sfeerbeelden van de aanplant van een heuse ‘Droomgaard’, waarbij een weide wordt omgevormd tot een biodiverse boomgaard. Heel wat verschillende fruitrassen, loofbomen, knotbomen, houtkanten en bloesemheggen gaan er de grond in. Een meerwaarde voor natuur, dier én mens!

©

Lopende

Zonnetuin Eizeringen

Herstel van de oude hoogstamboomgaard, kaderend in een Natuur In Je Buurt-subsidieproject van de Vlaamse overheid. Heel het terrein wordt natuurvriendelijk aangepakt en toegankelijk ingericht voor bewoners van Zonnelied en de buurt. Onder meer een aanleg van een poel en een permatuinierproject zullen er hun plaats vinden. In het najaar 2022 volgen er nieuwe aanplantingen.