Herstel van erfgoedparels

Waar verleden en heden elkaar raken ... Kleine bouwwerken uit het verleden bepalen mee de identiteit van deze streek.Delen

Wie goed zoekt, die vindt. Het landschap in ons werkingsgebied herbergt heel wat verborgen kleine bouwwerken uit het verleden. Denk maar aan:

  • een kapelletje met eeuwenoude traditie
  • een verzakte grenspaal
  • een bakoven die nog de geur van brood draagt
  • een ijskelder waar vleermuizen zich goed in voelen
  • ...

 

Vaak schuilt achter deze bouwsels een mysterieus verhaal. Deze bouwkundige elementen bepalen mee de identiteit van deze streek. Ze verdienen onze aandacht en vaak een fikse opknapbeurt.

 

Contacteer Anneleen

Acties in de kijker

©

Februari 2023

Boomgaardherstel

Op privéterrein in Herne werd een oude boomgaard hersteld met haag, heg en brede golvende houtkant. Nabij vallei van de Scheibeek.

© Studio Klik / Zonnelied

lopende

Herstel oude boomgaard

Onder begeleiding van Bwoods vzw werd in het najaar van 2022 het startschot gegeven van resem aanplantingen en inrichtingswerken in de Zonnetuin van Zonnelied vzw in Eizeringen. De houtkant werd aangepland, een poel gegraven. In het voorjaar staat ook het herstel van de oude boomgaard op het programma. Weer een erfgoedparel die zal schitteren. Een mooi project met steun van ‘natuur in je buurt’ (ANB).

©

Lopende

Vleermuizenhotspot

Historisch herstel en vleermuisvriendelijke inrichting van een ijskelder op het domein van Levenslust vzw in Lennik, op de grens met Dilbeek.

©

Afgerond oktober 2021

Herstel bakoven

De oude bakoven werd hersteld en geïntegreerd in het vernieuwde Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik.