Bossen

De medewerkers van de Bosgroep helpen jou als boseigenaar om jouw bos te beheren. Door je bos goed te beheren en eventueel uit te breiden maak je een verschil.Delen

Regio Pajottenland & Zennevallei is niet stevig bebost, maar toch zijn er relatief grote bossen zoals Hallerbos, Ter Rijst, Kasteeldomein Gaasbeek en bossen rond de Markvallei. Elk stukje bos, groot of klein, is belangrijk. 

Bossen zijn leveranciers van hout en bieden schaduw en verkoeling. Het is een plek om te wandelen of te fietsen én een leefgebied voor planten en dieren. Door je bos goed te beheren en eventueel uit te breiden maak je als boseigenaar een verschil.

Bosgroep Vlaams-Brabant werkt samen met en vanuit de vijf Vlaams-Brabantse regionale landschappen. De mederwerkers van de Bosgroep helpen jou als boseigenaar om jouw bos te beheren. We doen dat volgens jouw wensen, én met aandacht voor het economische, ecologische en sociale aspect. 

Voor wie?

Boseigenaars (kleine, grote, particulieren, overheden, ...) met vragen over bosbeheer, bosaanplant, wetgeving of administratie.

Waarvoor kan je er terecht?

 • Administratieve ondersteuning (kapmachtigingen, subsidies, wetgeving, …)
 • Advies en ondersteuning bij
  • het beheer van jouw bos
  • de opmaak van een natuurbeheerplan
  • bosbeheerwerken
  • de openstelling van jouw bos
 • Een verkennend terreinbezoek
 • Advies en ondersteuning bij
  • het uitbreiden van jouw bos
  • de aanleg van een nieuw bos
  • de opmaak van een compensatieregeling
Website Bosgroep Vlaams-Brabant Contacteer Wietse
© Bosgroep Vlaams-Brabant
© Bosgroep Vlaams-Brabant

Acties in de kijker

© Bosgroep Vlaams-Brabant

december 2021

Bosuitbreiding - Hernebos

Sinds december 2021 is de gemeente Herne een bos rijker! Samen met de meer dan 200 enthousiaste planters werden er 5300 boompjes geplant. Dit nieuwe toekomstige speelbos ligt in de schaduw van de kerktoren en zal vanaf nu als het "Hernebos" door het leven gaan. Een zeer fijne samenwerking met Lokaal bestuur Herne  en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, door wie het dossier destijds werd voorbereid.

© Bosgroep Vlaams-Brabant

jan - dec 2021

1046 terreinbezoeken

De Bosgroep geeft antwoord op alle vragen over de technische, wettelijke en financiële aspecten van bosbeheer. Elk lid kan een afspraak maken voor een terreinbezoek aan zijn bos. Het resultaat? Een beheersadvies op maat van elk bos elke eigenaar. In 2021 werden er in de volledige provincie Vlaams-Brabant 1046 terreinbezoek afgelegd bij onze leden, waarvan 413 keer voor een eerste kennismaking.

© Bosgroep Vlaams-Brabant

jan - dec 2021

verkoop van 3 784 m³ industriehout

Een belangrijk onderdeel van multifunctioneel bosbeheer bestaat uit het kappen van bomen. Het is niet eenvoudig om hout uit je eigen bos te verkopen en daarbij ook een goede prijs te krijgen. Daarom organiseert de Bosgroep een gezamenlijke industriehoutverkoop. In 2021 werden 17 houtloten te koop aangeboden, goed voor 2 627 bomen, met een totaal volume hout van 3 784 m³. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg 30,42 €/m³. Jaarlijks wordt er een houtverkoop georganiseerd.