Feest op Paddenbroek: plattelandscentrum vernieuwd

Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik opent officieel de deuren.Terug naar overzicht
Delen

Plattelandscentrum Paddenbroek in Gooik opent officieel de deuren met een groot evenement op zaterdag 23 en zondag 24 oktober. Op zaterdagavond zal de aftrap gegeven worden met optredens van ‘De Vierkante Meter’ en ‘Lobstar’, en dat alles in knusse zeteltjes want Paddenbroek wordt omgetoverd tot een ware lounge bar. De volledig vernieuwde site zal op zondagvoormiddag ingehuldigd worden tijdens een plechtig moment. Nadien barst een feest los voor jong en oud(er) met workshops natuurfotografie, broodbakken, ecologische wasproducten maken, springkastelen en een huifkarrentocht.

“Door corona is het feest uitgesteld, maar heel wat mensen hebben de voorbije maanden al kunnen genieten van alle mogelijkheden op en rond Paddenbroek. Onze Toeristische Dienst focust, samen met de partners Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei en Klimaatpunt/Pajopower, op de pijlers landbouw, duurzaamheid, toerisme/recreatie, streekidentiteit en natuur. Tijdens het feestweekend laten we mensen al graag kennis maken met workshops en activiteiten die deze pijlers centraal zetten. Het lokaal bestuur Gooik wil deze in de toekomst stap voor stap, samen met de partners, verder uitbouwen. Ik nodig iedereen dan ook graag uit om Paddenbroek te blijven bezoeken én elke keer weer iets nieuws te ontdekken. Het feestweekend zal alvast voor ieder wat wils in petto hebben! Zaterdagavond staat er vooral muziek op het programma, zondag is er de hele dag animatie”, zegt een fiere Christa Dermez, schepen van Toerisme en voorzitter van VZW Plattelandscentrum Paddenbroek,.

“Paddenbroek vormt inmiddels zeker één van de centrale toegangspoorten tot het toerisme in het Pajottenland. Het is bij uitstek een prachtige plek om vanuit het fietscafé van Roel, fietsend of wandelend te vertrekken, en zo het Toscane van het Noorden te ontdekken. Of zouden ze in Italië toch niet beter spreken van het Pajottenland van het Zuiden? Toerisme Vlaams-Brabant selecteerde Paddenbroek alvast als pilootlocatie voor een nieuwe toeristische onthaalaanpak op het platteland. Een originele infostand trekt er meteen de aandacht van de bezoekers en zet hen met handige kaarten en brochures op weg om de vele troeven (en verborgen parels) van de regio te ontdekken. Nog voor het einde van het jaar wordt deze infostand in een nieuw jasje gestoken”, zegt Gunther Coppens, gedeputeerde voor toerisme en platteland.

Maar Paddenbroek is niet alleen een plek met veel toeristische mogelijkheden. Ook de kaart van educatie wordt volop getrokken.

“De provincie Vlaams-Brabant en Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei maken het mogelijk dat jaarlijks tussen 2.500 en 3.000 kleuters en leerlingen lager onderwijs op educatieve uitstap komen naar Paddenbroek. Door onze kinderen van jongs af aan via openluchteducatie in contact te brengen met de natuur en het landschap van het Pajottenland, zorgen we er samen voor dat ze voldoende voeling krijgen met ecologie, klimaat en de regio. Paddenbroek is daarvoor de ideale omgeving. Alle natuurelementen van het Pajottenland zijn hier aanwezig: hoogstamboomgaard, houtkanten, een poel, bijenhuisje en akkernatuur. We willen graag de educatieve begeleiders en vrijwilligers bedanken die, samen met Katelijne van het Regionaal Landschap, hier elke dag concreet aan de slag gaan met de leerlingen, en binnenkort ook met de leerlingen secundair onderwijs“, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

"Het is een blijvende baken van de landelijkheid die het Pajottenland altijd moet blijven kenmerken. Achter het glazen gebouw staat de open ruimte en vooral de vele generaties die ons platteland moeten blijven koesteren. We zijn iedereen dankbaar die zich daar in het verleden heeft voor ingezet en al wie dat in de toekomst zal blijven doen voor de parel van het Pajottenland”, besluit Michel Doomst, burgemeester van Gooik.

Meer infowww.gooik.be/feest-op-paddenbroek

© Regionale Landschappen
© Regionale Landschappen