"Elke bestelling maakt je tuin mooier en biodiverser"

Bram woont met zijn gezin in Heverlee. 8 jaar geleden bouwden ze een huis en stap per stap maakte hij van de tuin een mooie, gezellige en biodiverse plek. Via de samenaankoop Behaag je tuin bestelde Bram al drie keer plantgoed én hij is van plan om dat opnieuw te doen.Delen

Behaag je tuin-fan Bram kocht al drie keer plantgoed voor zijn voortdurend evoluerende tuin

Hoe ben je tot deze mooie tuin gekomen?

Bram: Ik had geen kennis van hoe een tuin in te richten. In 2018 bestelden we een gemengde haag via de samenaankoop. Die haag vormt de ruggengraat van onze tuin en geeft de structuur. Eerst was er alleen haag en gras zoals bij veel mensen. Nadien is de tuin geëvolueerd: Elk jaar pikken we een stukje gazon in voor planten, struiken en bloemen.  Voor de vaste planten heb ik advies ingewonnen. Voor de rest haalde ik mijn inspiratie uit magazines maar voornamelijk doe ik gewoon. Ik probeer het uit, ik verzet een plant als ik zie dat die het niet goed doet. Ik pak het stap per stap aan en ben er graag als ontspanning mee bezig.

Je deed nadien nog twee bestellingen via de samenaankoop? 

Bram: Ik was tevreden over de kwaliteit van het plantgoed. In 2020 bouwden we een wilgenhut en plantten we een vogelbosje achteraan de tuin. Voor het bouwen van de wilgenhut volgden we de meegeleverde handleiding. Moeilijk was het niet. Op een halve dag stond ze er. In 2022 kochten we nog een wilde bosrank en een kleinbladige linde. Een mooie tuin blijft continu evolueren, dus plaats ik zeker opnieuw een bestelling. 

 

Hoe verloopt de bestelling en de ophaling?

Bram: De bestelling gaat makkelijk en vlot via de online bestelmodule. Je vindt een gevarieerd aanbod aan streekeigen bomen en struiken. Je kan advies vragen aan een medewerker van het regionaal landschap als je vragen hebt over welk plantgoed geschikt is voor je tuin. Er zijn ook duidelijke filmpjes en brochures die je kan raadplegen. 

Het ophaalpunt in Leuven is zeer goed georganiseerd. Je volgt een parcours zoals bij de drive-in en op enkele minuten heb je je plantgoed opgepikt. Het plantgoed is mooi ingekuild zodat de wortels niet bloot liggen.

Zou je de samenaankoop aanbevelen aan vrienden of buren? 

Bram: Ja, zeker! Dat deden we al meermaals met succes. Onze buren en vrienden hebben een haag geplant. Ook ouders die hun kinderen na een verjaardagsfeestje kwamen ophalen, kochten nadien plantgoed. We deden via de samenaankoop ook al een boom cadeau aan vrienden. 

 

Heb je veel snoeiwerk in je tuin?

Bram: Mijn haag krijgt jaarlijks 1 tot 2 snoeibeurten. Dat heb ik er graag voor over. Als je kan kiezen voor een lelijke draad of een mooie haag kies ik voor een mooie haag.  Ook de vogels, vlinders, libellen en bijen verkiezen een haag. 

 

 

Welke tips heb je voor mensen die twijfelen om een aankoop te doen? 

Bram: Vooral niet twijfelen maar gewoon doen. Met de klimaatopwarming en de steeds warmere zomers hebben we bomen en struiken meer dan ooit nodig. Een boom is een natuurlijke airco. Je voelt écht de koelte als je eronder zit.  Mensen denken snel dat een boom niet kan in hun (kleine) tuin maar voor elke tuin is er een geschikte boom. Laat je adviseren op zoek naar het geschikte exemplaar dat in jouw tuin past. En voor de rest: experimenteer met je tuin en maak er een plaats van om te zijn, om te genieten van de schoonheid van planten en bloemen. 
Heb je zelf geen tuin? Geef dan een boom of mooie bloeiende struik als eindejaarsgeschenk. 

Voor deze samenaankoopactie slaan de vijf regionale landschappen van Vlaams-Brabant en de provincie Vlaams-Brabant de handen in elkaar met gemeenten in de regio. Je krijgt de kans om aan interessante prijzen kwalitatieve inheemse hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen te bestellen.

Op www.vlaamsbrabant.be/levedetuin vind je tuintips en tuinfolders zoals 'Plant een boom' en 'Plant een haag'. 

Bestel hier je plantgoed