8X ONS LANDSCHAP LEREN LEZEN
Als we één ding zeker weten, is het dit wel: landschap is er altijd en overal. Als inwoner of bezoeker kijken we meestal naar het geheel, maar de verschillende elementen vertellen je een boeiend verhaal, vol met sporen naar het verleden. Het is als het ware een schatkist aan informatie. Leer samen met Anne Stuer (RLDV) anders kijken naar onze Vlaamse landschappen.
- Kijk je ook wel eens naar eenzame bomen in een open landschap? Deze werden vroeger vaak gebruikt als perceelsgrenzen. Een boom verplaats je niet, waardoor de grens steeds dezelfde blijft. Op de vraag wie er eerst was - de boom of het veld - vind je vaak een antwoord in oude luchtfoto’s.
- Het landschap geeft bijna al haar geheimen prijs terwijl je er naar kijkt. Het is een kwestie van dezelfde taal te spreken en goed tussen de lijnen door te lezen. Kijk eens naar de manier waarop huizen langs de weg staan of luister eens naar het landschap.
- Heb je al gemerkt dat heel veel kasteeldomeinen in Vlaanderen langsheen waterlopen gebouwd zijn? De droge – hogere terreinen langs de rivieren waren ideale locaties: droge voeten voor het kasteel en haar tuin én makkelijke toevoer van water in de vijvers, slotgrachten, … Bovendien is de waterloop strategisch gezien ook heel handig.
- Landschap is meer dan enkel de gekende open landbouwlandschappen van Vlaanderen. Het is alles wat je kan zien wanneer je uit je voordeur stapt. Ook een stad is een landschap, net zoals een industriegebied. Bekeek je al eens de opbouw van jouw eigen dorp? Hoe gebeurde de ontginning? Van een straatdorp tot een plein-dorp met heel wat veranderingen doorheen de eeuwen. Wat kan je nog herkennen?
- Door met verschillende mensen op stap te gaan in het landschap, leer je telkens nieuwe dingen bij. Ieder met zijn achtergrond, met zijn kennis en interesses merkt andere zaken op in het landschap. Goed voor telkens weer een boeiend gesprek!
- Landschap is een gemeenschappelijk goed waar ieder een deeltje van uitmaakt én over kan meepraten.
- In Vlaanderen zijn we een wirwar aan straten, kanalen, autosnelwegen, … gewoon. Als je op wandel gaat, probeer dan eens te bedenken welke straten ‘nieuw’ en welke ‘oud’ zouden zijn. Aan de hand van oude kaarten kan je hier al een heel eind mee geraken. Ontdek je zo straten die in tweeën gesneden zijn door nieuwe infrastructuur?
- Landschappen bekijk je niet enkel van achter jouw computer: trek erop uit en zet je neus, oren en ogen open!
Meer weten? Lees hier ons uitgebreide interview met Anne Stuer.
Conclusie van landschapsmedewerker Anne
Wanneer studenten na het project ‘(H)Oogverblindend Landschap’ zeiden: ‘Ik kijk, onderweg van mijn kot naar huis, met heel andere ogen naar het landschap’, dan was mijn doel geslaagd!