Onze herten kunnen vliegen.

Voordracht over het vliegend hert + ontdekkingswandeling. Een avond voor natuurliefhebbers.Biercentrum Lambiek, Gemeenteveldstraat 1, 1652 Alsemberg

Startplaats

26 juni 2024 | 20u30

Start

26 juni 2024 | 23u00

Einde

gratis

prijs
Delen

Ziet u ze ook wel eens vliegen?

Het vliegend hert is de grootste en meest spectaculaire kever van Midden-Europa. Alleen is hij op veel plaatsen erg zeldzaam geworden. Ook in België is hij een beschermde diersoort. We mogen hem dus niet vangen, doden of verhandelen.

Het vliegend hert valt in de eerste plaats op door zijn grootte: de mannetjes worden 4 tot 8 cm groot, de vrouwtjes 3 tot 6 cm. Een mannetje herkennen we aan zijn opvallend grote geweivormige kaken. De volwassen kever leeft slechts enkele weken in de  periode tussen mei en augustus. De larven leven zo’n 5 jaar van ondergronds vermolmd 
hout. Doordat de larven leven van afgestorven bomen zijn de dieren volstrekt
onschadelijk voor onze tuinen en bossen.

Dit bijzondere diertje komt nog enkel voor op enkele plaatsen in Oost-Limburg en in een zone tussen Halle en Leuven, waaronder ook onze gemeente.

De gemeente Beersel werkt actief mee aan Biodivers Beersel, samen met Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Natuurpunt Beersel, de Bedrijfsgilde van Beerselse Landbouwers en Agentschap voor Natuur en Bos. Opzet is om met concrete terreinacties de Beerselse natuur te beschermen en te versterken. 

Uit een lijst van 229 soorten die dringend bescherming nodig hebben, koos Beersel tien ‘koesterburen’ die in onze regio nog voorkomen. Favoriete koesterbuur of ’totem’ van de gemeente Beersel werd het vliegend hert. Voor deze soort worden in onze gemeente broedhopen aangelegd.

Meer info: www.pajot-zenne.be/projecten/biodivers-beersel 

 

 

Deelnemen aan voordracht en ontdekkingswandeling? 

 

Op 26 juni vertelt Sarah Hublou van Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei wat wij als inwoners van Beersel kunnen doen om het vliegend hert hoop op een mooie toekomst te geven. Na de voordracht gaan we op zoek naar een levend exemplaar.

WAT:  Voordracht over het vliegend hert - Ontdekkingswandeling
SPREKER:  Sarah Hublou, Regionaal Landschap Pajottenland en Zennevallei
WANNEER:  Woensdag 26 juni 2024 - 20.30u tot +/- 23u
WAAR:  Biercentrum De Lambiek, Gemeenveldstraat 1 - 1652 Alsemberg
PRIJS Gratis deelname, inschrijven verplicht
INFO & INSCHRIJVEN: Dienst Milieu - T 02 359 17 53 - milieu@beersel.be

 

© Els Branderhorst - Buiten-beeld