Schrijf je nu in
Terug naar overzicht
Schrijf je nu in
Hoe weet je wanneer fruit plukrijp is? Veilig met een ladder omgaan, fruit goed en lang bewaren, handige manieren om fruit uit hoogstamboom te plukken... Expert Bruno Vandewinckel zet je op weg om veilig en correct fruit te plukken in een hoogstamboomgaard. We geven je ook uitleg over Goed Geplukt, ons platform om mensen met boomgaarden in contact te brengen met kandidaat-plukkers die op zoek zijn naar fruit. Tip: Breng je lunch mee om na de cursus te picknicken in onze mooie boomgaard.
In deze cursus focussen we ons op het beheer van knotbomen en hakhout. De basis van deze technieken wordt toegelicht in 2 lesdagen: 1 dag theorie, 1 dag praktijk.
We maken je graag bewust(er) van de nood aan een goed beheer volgens de juiste en vooral veilige technieken. Bovendien sluit deze opleiding mooi aan bij het knotseizoen dat opnieuw voor de deur staat. Zo kunnen geïnteresseerde en beginnende knotters meteen zelf aan de slag als vrijwilliger voor Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Let wel: deelname aan de twee lesdagen is verplicht.
Wanneer: twee zaterdagen (oktober en november 2023)
Waar: Pajottenland / Zennevallei (nog te bepalen)
Prijs: 40 euro voor de twee lesdagen (broodje inbegrepen). Kost wordt terugbetaald indien je nadien als vrijwillige knotter aan de slag gaat in ons werkingsgebied
Inschrijven tot 11 september
Heb je een hoogstamboomgaard? Dan is het belangrijk om je bomen in ‘vorm’ te houden! Een correcte snoei is niet alleen belangrijk voor een goede oogst. Het draagt ook bij tot het vormen van gezonde en landschappelijk waardevolle hoogstamfruitbomen, die voor mens en dier veel te bieden hebben.
In deze basiscursus leer je welke fruitsoorten je in de winter moet snoeien. De vormsnoei wordt toegepast op fruitbomen van ongeveer 5 jaar tot 15 jaar oud die 2 jaar geleden een onderhoudssnoei hebben gekregen.
Heggen leggen of haagvlechten is een echte kunst. De techniek is verweven met de geschiedenis van ons landschap. Door de komst van prikkeldraad verdwenen veel heggen. En aan het onderhoud van bestaande heggen wordt niet veel aandacht meer besteed. Nochtans maken ze deel uit van ons cultureel erfgoed. Ook veel planten- en diersoorten vinden in die hagen, heggen en houtkanten een geschikt leefgebied.
Deze opleidingsdag start met een theoretische inleiding waarbinnen de verschillende stijlen van haagvlechten aan bod komen. Daarna ga je zelf aan de slag. Na deze dag heb je genoeg vertrouwen om zelf met kapmes of bijl aan de slag te gaan.
Een hazelaar of knoteik in de tuin? Honderd meter houtkant langs een weiland? Of een bos van een halve hectare? Hakhoutbeheer en knotten zijn technieken die je op elke schaal kan toepassen. Tijdens deze dagcursus leer je alles over de voordelen van deze beheervormen en waar en wanneer je ze kan gebruiken. Na een korte inleiding gaan we samen aan de slag met handzaag en bijl en leer je al doende de kneepjes van het vak.