Help het vliegend hert

Help het vliegend hert en leg een broedhoop aan

Om onze koesterbuur te helpen, leggen we broedhopen aan.



Delen

Ken jij het vliegend hert? Het vliegend hert wordt tot 8 cm groot en is de grootste kever van Europa. In Vlaanderen vind je deze zeldzame soort nog slechts op enkele plaatsen in Oost-Limburg en in Vlaams-Brabant tussen Halle en Leuven. De larven van de kever leven twee tot drie jaar ondergronds voor ze verpoppen tot kever. Ze voeden zich met ondergronds vermolmd loofhout.  

We vinden het vliegend hert vooral in holle wegen, parken, tuinen, hoogstamboomgaarden en bosranden. In Vlaanderen gaat het om kleine, geïsoleerde populaties die onze hulp goed kunnen gebruiken. Verschillende regionale landschappen werken daarom aan het uitbreiden en onderling verbinden van de leefgebieden van het vliegend hert, door een halfopen landschap met veel kleine landschapselementen te creëren en door specifieke broedhopen te bouwen. 

Helpen we het vliegend hert, dan profiteren tal van andere soorten mee, bv. andere doodhoutkevers, maar ook soorten die een goed ecologisch geconnecteerd landschap nodig hebben (bv. vleermuizen).  

Wie het landschap wil verfraaien door een broedhoop aan te leggen of te herstellen, kan rekenen op advies, praktische ondersteuning en – in bepaalde gevallen –  ook financiële steun van ons regionaal landschap. 

 

© Vilda Yves Adams
Meer weten over het vliegend hert

Help mee het vliegend hert te beschermen 

  • Vraag een gratis broedhoop* aan. Dit is een bundel half ingegraven boomstammen 
  • Plant een houtkant, hakhoutboom of ander klein houtig landschapselement, of herstel/beheer een bestaand element op de juiste manier 

Contacteer jouw regionaal landschap voor hulp en advies: 

  • In de gemeenten Beersel en Sint-Genesius-Rode: Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei. Contacteer ons via info@pajot-zenne.be  

 

* Enkel in Beersel, Sint-Genesius-Rode en Overijse, vlakbij bestaande populaties vliegend hert. Dat wil niet zeggen dat broedhopen op andere plaatsen niet nuttig zijn, integendeel: er zijn heel wat soorten ongewervelden die leven in en rond dood hout! Denk maar aan sluipwespen, gouden tor, neushoornkever, Wie buiten onze zoekzones voor broedhopen valt, kan zelf eenvoudig een grote of kleine broedhoop bouwen met behulp van ons bouwplan. We bouwen onze broedhopen met lokaal hout uit de Brabantse Wouden en met de steun van het Agentschap voor Natuur en Bos en de provincie Vlaams-Brabant.  

Een vliegend hert gezien?  

Geef je waarneming door via de app ObsIdentify, www.waarnemingen.be (liefst met foto!) of contacteer je regionaal landschap. 

Het vliegend hert helpen als vrijwilliger? 

Dat kan! Wil je meewerken aan een groter leefgebied voor de soort, contacteer dan je regionaal landschap. Wil je graag de populaties opvolgen door kevers te tellen, meld je dan aan via www.stagbeetlemonitoring.org  

Mogelijke broedplaats van vliegend hert verwijderen? 

Broedplaatsen zijn beschermd. Wil je toch treinbielzen, houten palen, oude bomen of hagen in je tuin wegdoen en vermoed je dat er larven van vliegende herten in zitten, contacteer dan de milieuambtenaar van je gemeente of het Agentschap voor Natuur en Bos (aves.vbr@vlaanderen.be). Samen zoeken we graag naar een oplossing die voor mens en kever het best geschikt is. 


Ga zelf aan de slag!


© Vilda Yves Adams
© Vilda Jeroen Mertens
© SubTilia