Alle hens aan dek voor onze ‘boerennatuur’ en onze akkervogels, want het gaat niet goed met de akkervogels in Vlaanderen. De Veldleeuwerik ging in 20 jaar maar liefst 95% achteruit! Met de andere akkervogels is het al niet veel beter gesteld.
Behalve de bekende honingbij zijn er bij ons meer dan 150 soorten ‘wilde bijen’. De meeste leven niet in een kolonie (solitair) en zijn daardoor ook niet agressief. Veel wilde bijen graven zelf een gangetje in de grond, andere gebruiken bestaande gaatjes.
Hoogstamboomgaarden zijn een ‘vijfsterrenhotel’ voor de natuur. Dieren vinden er voedsel, rust en nestplaats. Boomgaarden met hoogstamfruit zijn typisch voor het landschap van het Pajottenland en de Zennevallei.
Regio Pajottenland & Zennevallei is niet stevig bebost, maar toch zijn er relatief grote bossen zoals Hallerbos, Ter Rijst, Kasteeldomein Gaasbeek en bossen rond de Markvallei. Sowieso zijn alle bossen - groot en klein - belangrijk voor natuur, landschap en klimaat. Als eigenaar van een bos kan je dus mee het verschil maken door je bos goed te beheren en eventueel uit te breiden.
Het Regionaal Landschap wil iedereen, ook jou, warm maken voor natuur en landschap. Met activiteiten en evenement gaan we op zoek naar nieuwe samenwerkingen en partners om alle inwoners van Pajottenland & Zennevallei te betrekken.
Hagen zijn lekker en gezond voor mens, dier en landschap! Een haag brengt afwisseling en structuur het landschap en is een ‘vijfsterrenhotel’ voor de natuur: vlinders, vogels, egels en andere kleine zoogdieren vinden er voedsel en een schuil- en broedplaats.
Na 70 jaar opnieuw een herder in het Pajottenland? Dit is geen nostalgie of romantiek. Onze professionele herder zet een streekeigen schapenras in voor erfgoed, landbouw, natuurbeheer, educatie en toerisme.
De kamsalamander is de grootste inheemse watersalamander. Mannetjes lijken in de paartijd met hun hoge, gekartelde rugkam wel een heus waterdraakje. In enkele gemeenten uit regio Pajot & Zenne zijn deze Europees beschermde diertjes nog te vinden.
Knotbomen zijn de groene sieraden van onze streek. Ze vormen een thuishaven voor steenuiltjes en andere vogels, insecten en planten. De bomen moeten elke zes tot tien jaar volledig geknot worden of ze kunnen openscheuren en afsterven.
Je hebt meer buren dan je denkt! De Koesterburen zijn de ambassadeurs van natuur en landschap van Pajottenland & Zennevallei. Typische planten en dieren uit onze regio, die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook jij kan de Koesterburen verwelkomen in je eigen tuin of omgeving.
In het Pajottenland en de Zennevallei hebben zijn zowel natuur als mensen verweven met het vruchbare landbouwlandschap. Samen met de Vlaamse overheid (VLM) ondersteunen we landbouwers met poelen, boomgaarden, knotbomen... zodat o.a. akkervogels en steenuilen zich thuis blijven voelen in onze regio.
Jij kan helpen om ons natuurlijk erfgoed te behouden en herstellen: boomgaarden, poelen, knotbomen… Met jouw financiële steun aan het landschapsfonds zorgen we voor nog meer mooie natuur en landschap in regio Pajottenland en Zennevallei.
Het prachtige landschap van Pajottenland & Zennevallei is een samenspel van natuur, landbouw, erfgoed en cultuur.
Ons strafste erfgoed is het landschap van Bruegel: grote hoeves, kleine kapellen, hoogstamfruit, boerenpaarden, water- en windmolens...
Een aantal natuurgebieden uit onze regio zijn extra beschermd door Vlaanderen en Europa. In deze ‘habitatgebieden’ leven dieren en planten die elders nog maar weinig plek vinden. De habitatgebieden zijn deel van het Europese ‘Natura 2000 netwerk’, met bijhorende natuurdoelen om hen verder uit te breiden en te versterken.
Begrijpen is bewonderen. Leer meer over streekeigen natuur en landschap en je zal het Pajottenland en de Zennevallei nog meer koesteren. Er is een aanbod natuur- en milieueducatie (kleuter- en basisonderwijs) vanuit Plattelandscentrum Pajottenland (Paddenbroek) en we organiseren ook cursussen voor volwassenen.
De Paradijsplekjes zetten je op weg naar verrassende natuurgebieden, rustplaatsen en uitzichten van Eden, heden en morgen. Het zijn de plekken waar akkervogels broeden en krekels zingen!
In het Plattelandscentrum Pajottenland (Paddenbroek) gaan natuur, landbouw, toerisme, duurzaamheid en streekidentiteit samen. Zowel scholen, verenigingen, groepen als individuele bezoekers kunnen er terecht.
Water is leven! In en rond gezonde poelen en plassen concentreert zich een enorme verscheidenheid aan dieren en planten. Vaak zijn het heuse oases van natuur in het landschap.
Op een natuurlijk speelplein staan geen dure speeltoestellen, maar natuurlijke spelelementen die de fantasie prikkelen. Kinderen spelen op en tussen slingerende paadjes, boomstammetjes, struiken, bosjes, zand en water.
In en rond het ruime Pajottenland komt één van de dichtste populaties aan steenuilen ter wereld voor. Onze regio heeft daarom een belangrijke verantwoordelijkheid voor deze Koesterbuur.
Buurtwegen, boswegen, kerkwegels, oude spoorwegbeddingen... Dankzij trage wegen kom je overal, veilig en avontuurlijk. Doorheen het landschap of middendoor je dorp. Exclusief voor zachte weggebruikers!
Het Vliegend hert (Lucanus cervus) lijkt wel een magisch dier, weggelopen uit een sprookjesbos. Maar het bestaat echt. Het is natuurlijk geen hert, maar wel één van de grootste kevers die in Europa voorkomen. De mannetjes worden maar liefst 8 cm groot en hebben grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert.
Twaalf gemeenten uit regio Pajottenland & Zennevallei hebben de huis- en boerenzwaluw als Koesterbuur gekozen. Overal worden initiatieven opgestart door gemeenten, milieuadviesraden, natuurverenigingen en de Vogelwerkgroep.